BOGANMELDELSE: Jeg er nået til de tre sidste bøger fra Kolibri-serien i min sommerferieføljeton. Poul Henningsen, bedre kendt som PH (ham med lampen), skriver klogt om leg. Naia Marie Aidt skriver rørende om brud. Gode gamle H.C. Andersen skriver sørgmodigt og muntert om jul i gamle dage. 

Små bøger kan godt snyde. Umiddelbart kan de være hurtigt læst, men når de så skal beskrives og anmeldes, er der meget at sige alligevel. Sådan er det gået for mig med de otte bøger i Gyldendals Kolibri-serie, som jeg tog med på sommerferie. Jeg tænkte, jeg ville lave en hyggelig sommerserie med små anmeldelser af oplagte gavebøger. Men suk, jeg nåede kun at anmelde de fem af dem. Derfor er jeg nødt til at samle de sidste tre i en opsamlingsanmeldelse, der afslutter serien på feriens bagkant.

PH: Om leg

PH var multikunstner og en stor kulturpersonlighed i offentligheden i efterkrigstiden. Jeg husker mine bedsteforældre havde stor veneration for ham. Han døde, før jeg blev født (og jeg er en moden dame på 50), og selvom jeg kender nogle af hans revytekster (fx ’Man binder os på mund og hånd’), så kender jeg ikke hans tekster. Det var derfor et glædeligt møde med mange spændende tanker, som er overraskende aktuelle.

PH advarer om, at vi lader os styre af kapitalen og glemmer, hvad livet egentlig handler om. ”Store økonomiske kræfter er ved at organisere vores alle sammens leg, så den bliver ordentlig, anstændig og samfundsnyttig. Legen er ved at blive eksercits.” Men han taler ikke om, at leg skal være en flugt fra arbejde. ”I leg findes også træls pligt, hvis legen skal gennemføres og bringe glæde, og i arbejde skulle helst findes leg.” Jeg får mindelser om Morten Albæks ”Et liv – En tid – Et menneske”, men med PH som den mest facetterede.

Bogen indeholder fire tekster: et essay om leg, uddrag af ”Dragebog for børn”, en lille bid fra et essay om at sende sorgerne afsted på drager samt teksten fra et foredrag om dovenskab. Alle teksterne er skrevet i den sidste del af PH’s liv. Det, synes jeg, trænger gennem teksterne og giver dem den vise mands overskudsagtige refleksion omkring legens betydning efter et særdeles aktivt liv.

Naja Marie Aidt: Om brud

Den lille bog ”Om brud” indeholder fem noveller af Naja Marie Aidt. Det er nutidige noveller skrevet af en moderne forfatter. Sproget flyder let, og alligevel aner man mange lag i historierne. De fortjener hver især flere gennemlæsninger.

Jeg ved ikke helt, hvornår det vil være det rette tidspunkt at læse denne bog. Den er som udgangspunkt trist, fokuseret som den er om brudte forhold mellem mennesker. Historierne udspiller sig på forskellige tidspunkter af bruddet. Der er den fulde udfoldelse af et ægteskab fra den forelskede start på en charterrejse, over den manglende kommunikation til det endelige farvel i ”For at være ærlig”. Der er rasende frustration midt i et alkoholiseret forhold i ”Det er ikke min mand”.

I ”Forskydning” er der spirende optimisme omkring, at kvinde, der bliver ved med at gå fra en forelsket mand, måske en dag vil blive i et forhold, der spøger i årevis. En utroskabshistorie med flere lag af ulykke får en skæbnesvanger slutning på en skæbnesvanger cykeltur i ”Bulbjerg”. Endelig er der den lille historie i ”Søndag” om at være bundet til hinanden som forældre, selvom skilsmissen for længst er overstået, og der er nye børn og forhold at tage hensyn til.

H.C. Andersen: Om jul

Bogen ”Om jul” udkom i november 2018, og den er åbenlyst mere oplagt at læse i decembers lange, mørke dage i skæret fra stearinlys end her i sensommerens sol og varme. Bogen indeholder eventyrene ”Grantræet”, ”Det gamle egetræs sidste drøm” og ”Den lille pige med svovlstikkerne”. De handler alle om døden og dermed livet. Om hvordan vi hver især forvalter livet – eller har mulighed for at forvalte det. Det er smukke historier, som jeg sætter stor pris på, og som kan læses igen og igen – og igen.

Derudover er der udpluk fra Andersens dagbog, hvor hans barnlige glæde ved julen står tydeligt frem. Han holder jul i Rom med en stor gruppe danskere i festligt lag. Han holder jul i Berlin helt alene, fordi han har håbet at få en indbydelse fra Jenny Lind. Da han fortæller hende om den sørgmodige aften med stjernehimlen som juletræ, gør hun det godt igen ved at holde forsinket juleaften bare for ham på nytårsaften. Og han er lykkelig: ”Jeg var barnet, for hvem juletræet var tændt;”

Mere i Kolibri-serien, tak!

Hermed er jeg nået igennem alle otte bøger, som hidtil er udgivet i Kolibri-serien. De er hurtigt læst, men giver et overbevisende litterært indblik i både forfattere og overordnede emner. Jeg kan kun anbefale dem til dig selv eller som en gave til én, der skal have ’en lille ting’. Faktisk er der i alle bøgerne lavet linjer til at skrive en hilsen på omslagsbladet, og det er helt oplagt.

Jeg håber, der er flere Kolibri-bøger på vej og glæder mig til at se, hvilke emner og forfattere Gyldendal tager fat på næste gang.

PH: ”Om leg”, Gyldendal, 64 sider, 15. maj 2019

Naja Marie Aidt: ”Om brud”, Gyldendal, 64 sider, 15. maj 2019

H.C. Andersen: ”Om jul”, Gyldendal, 64 sider, november 2018

Bøgerne er stillet til rådighed af forlaget.

Sommerserie om Gyldendals nye miniserie Kolibri

Det er sommer, og jeg er på ferie i vores sommerhus på Endelave. Men det skal ikke gå ud over bloggen. Jeg har modtaget de små bøger i Gyldendals nye Kolibri-serie. De er perfekte til en lille sommerserie. Små bøger om almene emner med uddrag fra store forfattere. Det er fine små bøger, der er oplagte værtindegaver eller betænksomme hilsner.

Første anmeldte bog: Emma Gad: Om samtale

Anden anmeldte bog: Søren Ulrik Thomsen: Om storby

Tredje anmeldte bog: Troels Kløvedal: Om drømme

Fjerde anmeldte bog: Tove Ditlevsen: Om penge

Femte anmeldte bog: Karen Blixen: Om ægteskab

De sidste tre anmeldte bøger: PH: Om leg, Naja Marie Aidt: Om brud, H.C. Andersen: Om jul

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *