BOGANMELDELSE: ”Om storby” er København fortolket og fortalt i tekstudvalg af Søren Ulrik Thomsen, en af Danmarks store digtere. Den lille bog i Gyldendals Kolibri-serie er en fin introduktion til både emnet og forfatteren.

Lad mig begynde med en tilståelse: Jeg forstår mig ikke på digte. Det er lidt pinligt, for jeg har studeret litteratur og skulle jo nok kunne sætte mig ind i det lyriske formsprog. Men jeg føler, jeg kommer til kort overfor den måde at formidle og forstå budskaber på. De fanger mig ganske simpelt sjældent. Derfor var jeg udfordret, da jeg gav mig i kast med ”Om storby” af digteren Søren Ulrik Thomsen.

Heldigvis (for mig) består bogen ikke kun af digte – så langt fra. Bogen er en blanding af digte og essayistiske tekster om storbyen – primært København. Søren Ulrik Thomsen skriver om sin fascination af storbyen, som han flyttede til som 16-årig og har boet i siden. I de forskellige typer tekst tager han os i hånden og fører os rundt i byen.

Ord der forfører

Jeg hørte for nylig et interview med Søren Ulrik Thomsen, hvor han sagde, at man som læser skal fornemme digte og ikke tro, man skal analysere en masse for at forstå dem. Med det i tankerne gik jeg i gang. Og det lykkedes mig langt hen ad vejen at få fornemmelsen af storby gennem digtene. At lade mig forføre af ordene og prøve at mærke, hvad de ville mig. Nogle digte gør det nemt – andre er stadig svære.

Søren Ulrik Thomsen beskriver i flere essays, hvordan storbyen ændrer sig i en retning, han ikke kan lide. De ’fattige’ og ’skæve’ presses ud med social ensretning til følge, baghusene forsvinder og baggårdene er ikke længere steder, der indbyder til at gå på opdagelse. Han begræder tabet af ”[…] dén herligt intense stemning, der kun opstår i tætte storbyområder, hvor der – alt sammen på én gang og midt imellem hinanden – stadig både er beboelse, butikker, kontorer og kørende trafik.”

Provinsblikket på storbyen

Jeg er selv vokset op i en lille by og har boet i større provinsbyer i mit voksenliv – men aldrig i en storby. Min oplevelse af tekstudvalget i ”Om storbyen” er præget af de senere års besøg i København, som er blevet min ene søns hjemby. I teksterne ser jeg min søns kærlighed til byen, som konstant åbner nye døre. Den ældre mands øjne på byen og perspektivet i udviklingen, kan selv en digt-novice som jeg værdsætte i digtet, der slutter bogen af:

Som ung vågnede jeg hver morgen
med verden strømmende imod mig
som en gnistrende gade.
Nu må jeg stå i vintermørket
og stykke for stykke hente den ind
på mine tynde ben.

Om storby og digte

Den lille bog ”Om storby”, der samler smagsprøver fra digteren Søren Ulrik Thomsens hånd er en fin introduktion. Det særlige format gjorde mig nysgerrig på et forfatterskab, jeg ikke har læst ret meget af i forvejen. Det forførende sprog vil jeg gerne læse mere af. Derfor faldt jeg over Søren Ulrik Thomsens hjemmeside Oktober Boulevard, som virkelig er et besøg værd.

Søren Ulrik Thomsen: ”Om storby”, Gyldendal Kolibri, 64 sider, november 2018

Bogen er stillet til rådighed af forlaget.

Sommerserie om Gyldendals nye miniserie Kolibri

Det er sommer, og jeg er på ferie i vores sommerhus på Endelave. Men det skal ikke gå ud over bloggen. Jeg har modtaget de små bøger i Gyldendals nye Kolibri-serie. De er perfekte til en lille sommerserie. Små bøger om almene emner med uddrag fra store forfattere. Det er fine små bøger, der er oplagte værtindegaver eller betænksomme hilsner.

Første anmeldte bog: Emma Gad: Om samtale

Anden anmeldte bog: Søren Ulrik Thomsen: Om storby

Tredje anmeldte bog: Troels Kløvedal: Om drømme

Fjerde anmeldte bog: Tove Ditlevsen: Om penge

Femte anmeldte bog: Karen Blixen: Om ægteskab

De sidste tre anmeldte bøger: PH: Om leg, Naja Marie Aidt: Om brud, H.C. Andersen: Om jul

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *