Dette indlæg blev oprindelig lagt på hjemmesiden den 2. juli 2018 forud for den første Kanino-vandring. Indlægget er revideret flere gange siden. Seneste opdatering: 22. juli 2022.

Vil du med på en to-dages oplevelsestur (august og september 2022) med overnatning, lækker forplejning, tangsafari og meget mere, så læs mere her.

En vandretur hele vejen rundt om de vilde kaniners ø, Endelave, må naturligvis hedde Kaninoen. Det er 21 kilometers vandring tæt på kysten med kun naturens lyde og indtryk omkring dig. Tag med på Kaninoen på Endelave med en guide eller gå turen selv.

Vi begynder vandringen ved havnen og går mod vest til Kloben og Klinten. Langt det meste af de første ca. 8 km går langs stranden på sand og sten. Derfor er gode sko absolut nødvendige. Har du vandrestave, er det en god idé at tage dem med. Enkelte gange kan det være så højvandet, at man kommer meget tæt på vandet.

Til gengæld har vi solen i ryggen (forhåbentlig!) og kan nyde udsigten over et stort vådområde med strandeng til den ene side og vandet på den anden side. Herfra kan man se Møllegrunden, hvor en stor sælkoloni holder til. Sælerne kan ses med en god kikkert.

Ved Klinten er stien på toppen blevet lukket, så det ikke længere er tilladt at gå ovenpå den. Nyd i stedet den spændende skrænt, der konstant ændrer sig. Området er yngleområde for den sjældne fugleart tejsten og er derfor fredet mellem 15. april og 15. juli. Det er i dette tidsrum ikke tilladt at opholde sig i nærheden af rederne/hullerne i skrænten.

Kaninoen følger stranden indtil sommerhusområdet på Lynger. Her er der et par kilometer med sti og grusvej langs vandet. Efter rundingen af Lynger Hage er det muligt at gå langs en trampesti omkring 2 km, før ruten igen går langs vandkanten op langs Endelaves østkyst.

Her går vi igen på stranden, men meget af underlaget er forholdsvis fast sandstrand med mindre sten. Når vi kommer til Øvre, går vi ind og følger grusvejen Øvre rundt. De sidste 7-8 kilometer går vi udelukkende på grusvej.

Det sidste stykke tilbage til havnen følger vi Strandvejen, hvor vi kan se det store fuglereservat ved Flasken på højre hånd.

Praktisk om Kaninoen

Afhængigt af hvor lange pauserne bliver, tager turen i alt ca. seks timer. Mødestedet er Servicebygningen på Endelave Havn.

;

Jens Tofts fortællinger om Endelave

Den 95-årige ejer af Endelave flyveplads har samlet en masse historier om Endelave og nogle af de steder, vandrere på Kaninoen kommer forbi. Læs om ham her. Og download historierne herunder.

Mini-Kaninoen går til Øvre

Er 21 km i overkanten, kan du i stedet tage en vandretur på Mini-Kaninoen, som går til Øvre. Her starter vi også på havnen, men går mod øst og følger Strandvejen til Øvre. Hele turen er på veje og stier, men du ser stadig masser af hav og oplever Endelaves varierede natur med strandeng, hede, skov og strand. I alt 13 km er Mini-Kaninoen. 

 

Se mini-kaninoen i videoen herunder

Find ‘Aktiv Ø på Endelave’ på Facebook

Du kan se mere om Aktiv Ø på Facebook. Du kan også læse mere og få en samlet oversigt over aktiviteterne på Endelave IF’s hjemmeside.

God fornøjelse med Kaninoen uanset, om du tager den på egen hånd eller tager på fælles vandring! Vil du have inspiration til din egen vandring, så læs Marie Florins dejlige beretning fra Kaninoen på Frie fodspors hjemmeside her.

11 Kommentarer

 1. Leif F. Madsen

  Vi er en gruppe cyklister der kommer til øen på mandag.
  Er der afmærkede eller foreslåede cykelruter, for man må vil ikke cykle på Caninoen?
  Mvh. Leif

  Svar
 2. tina

  hvornår er de næste kanino-ture med dig? 🙂

  Svar
 3. sort_sæbe_dispenser

  Fantastisk artikel. Artikler, der har meningsfuldt og indsigtsfuldt indhold, er sjovere

  Svar
 4. Jonna pallisbo

  Hej Birgit, tusind tak for en fantastisk tur søndag den 19. juli, tak til både dig og din hjælper (sønnike). Det var en fantastisk oplevelse. Nu er jeg klar til mini Kaninoen , så der også kan blive kræfter og tid til lidt sightseeing på det skønne Endelave.
  Med venlig hilsen Jonna

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Hej Jonna
   Det er skønt at høre – tusind tak 🙂
   Du er SÅ velkommen igen. Det var dejligt at have dig med på vandring.
   Bedste hilsner
   Birgit

   Svar
 5. Rita Bonde

  Tak for en helt fantastisk oplevelse på Endelave.
  At gå Kaninoen med dig og din søn,,, Birgit, har været en spændende og udfordrende tur.
  I har en smittende glæde ved at vise øen.
  Flot at i lægger hus til frokost og toilet besøg.
  God sommer.
  Mange hilsner Rita

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tusind tak for din besked, Rita! Du var virkelig sej, og det var en fornøjelse at have dig med på turen 🙂
   Jeg er glad for, at du havde en god oplevelse på trods af de drilske sten.
   Bedste hilsner
   Birgit

   Svar
 6. Birgit Juel Martinsen

  Hej Tanja
  Der er ingen guidet tur på torsdag, men man kan sagtens gå turen selv ? Den næste guidede tur er den 19. juli, hvor jeg guider den lange Kanino øen rundt.
  Bedste hilsner Birgit

  Svar
 7. Tanja

  Hej. Vil lige hører om man kan komme på en gå tur her på torsdag den. 9. ? Er 2 voksne og 2 børn. Er der stadig mange kaniner og se derover?

  Svar
 8. Astrid Westergaard

  Hej, vi er to, som gerne vil gå turen 19. juli.
  Mvh. Astrid

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Hej Astrid
   Herligt! Til turene med Aktiv Ø er der ingen tilmelding. I dukker bare op – men jeg vil glæde mig til at se jer 🙂
   Bedste hilsner
   Birgit

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.