Kortprosa

Når hver en dråbe af betydning skal presses ud af ordene.

Kortprosatekster er korte tekster, hvor en historie eller en følelse formidles i et koncentrat. Teksten adskiller sig fra digtet ved at være en sammenhængende tekst uden krav til rim eller rytme.

Jeg forbinder kortprosa med projektet Februaryfiction, som jeg første gang deltog i februar 2018. Februaryfiction lever sit eget liv på Facebook og Instagram. Reglerne er enkle: Skriv en historie på max 100 ord med en begyndelse, en midte og en slutning.

En 100-ordshistorie kaldes også en drabble. Andre kalder de ultra korte historier for flash fiction. Flash fiction har dog ikke nogle regler i forhold til antallet af ord, men er typisk historier på 350-500 ord.

Min kortprosa

Når jeg skriver kortprosa, starter det med, at jeg får en idé, der kan stå skarpt selv i kort form. Der skal være en tydelig pointe med historien. Inden jeg begynder at skrive, ved jeg, hvad teksten skal formidle. Ofte får jeg idéen til de første linjer sammen med selve historien. Nogle gange kommer idéerne som lyn fra en klar himmel, andre gange udvikler de sig langsomt.

Sådan skriver jeg kortprosa

Jeg skriver historien ned i første udkast uden at fokusere alt for meget på de 100 ord. Derefter går jeg tilbage og redigerer i teksten. Nogle gange går det hurtigt, andre gange skal jeg pusle en del, for at det hele går op, og jeg får historien frem samtidig med, at sproget flyder. Til sidst finpudser jeg og ændrer småord, så teksten kommer til at indeholde præcis 100 ord. Det kan også nogle gange tage lidt tid, men det er en spændende proces. Det betyder, at hvert et ord i en 100 ords historie har betydning. Det er blevet nøje udvalgt og er på ingen måde tilfældigt.

Min mand er min testlæser. Når han har læst teksten, laver jeg nogle gange ændringer. Det har jeg fx gjort i ’Blomsterne’. Prøv at læse den i de to versioner, jeg har udgivet her og vurdér forskellen.

Har du spørgsmål til min kortprosa, er du velkommen til at kontakte mig via kontaktformularen nederst på siden.

Du kan også skrive kortprosa

Jeg får jævnligt henvendelser fra elever, der arbejder med kortprosa. Derfor har jeg lavet en oversigt med de svar, jeg plejer at give, om hvordan man skriver kortprosa.

Oversigten kan downloades som pdf-fil her: Sådan skriver du kortprosa

Er du lærer, er du velkommen til at bruge den i undervisningen – men husk at opgive til CopyDan Tekst & Node, at du har brugt materialet. På forhånd tak!

Værsgo at læse løs!

Herunder finder du mine kortprosatekster.

Fødsel

Fødsel

Jeg er. Verden er. Verden er alt omkring mig. For hver dag strammer verden mere. Der må være noget udenfor. …

Nattetanker

Nattetanker

Månens stråler falder i tunger gennem vinduet. Ude er alt stille. Fra sengens anden side lyder åndedrættet tungt. Tanker flyder ind og ud i et kaotisk virvar.

Alder

Alder

”En ældre dame har mistet sin taske,” siger Bilka-pigen til vagten over samtaleanlægget. Mette ser sig over skulderen. Der ér kun hende.

Prioriteter

Prioriteter

En bonde havde en stor gård med smukke enge, frugtbare marker og to små hassellunde. Manden glædede sig over al den frodighed, indtil en dag den ene lund var vissenbrun og gold.

Navneleg

Navneleg

Feliix Asser Kelvin Esperød lytter kun halvt til numerologens forklaring om betydningen af hans navn. Han har allerede skiftet to gange.

Forandring

Forandring

Det begyndte som et bygkorn. Eller noget der lignede. Først var det irriterende, men så opdagede han at verden så anderledes ud gennem kornets prisme.

Hvis

Hvis

Hvis bare bussen ikke havde været forsinket. Hvis bare hun ikke havde smilet til ham. Hvis bare han ikke havde spurgt, om hun kunne lide Volbeat.

Søren og Mette går i skole hjemme

Søren og Mette går i skole hjemme

Søren og Mette må ikke gå i skole i skolen. De skal gå i skole hjemme. Mor og far skal hjælpe. Mor og far skal også arbejde. Søren og Mette keder sig.

Søren og Mette og virussen

Søren og Mette og virussen

Søren ser en virus. Mette ser også en virus. Virussen er farlig. Bliv hjemme, siger Mette. Stå sammen hver for sig, siger Søren.

Kærlighedsbånd

Kærlighedsbånd

Vi er bundet til verden af dem, der har skabt os. Vi binder os til dem, vi selv bringer ind i den.
#100ord

Camino

Camino

Med rygsækken læsset tager vandreren første skridt på den lange vej. Forventningsfuld glæde letter byrden af den fortærende svulst af skuffelser og tab […]

Omfartsvej

Omfartsvej

Skovens stilhed brydes af høje, knasende lyde fra træ, der splintres. Ved vejen æder et monster med teleskoparm sig gennem bunker […]”

Fugleperspektiv

Fugleperspektiv

Da gæssene flyver over hendes hoved med skræppende kurs mod syd, indser den rådvilde, hvad hun må gøre. […]

Tvivlen

Tvivlen

Det begynder som en tanke i forfatterens hoved. Så kalder bogen lydløst insisterende fra skrivebordet: ”Skriv mig!”

Kontakt mig, hvis jeg kan hjælpe dig!

Pin It on Pinterest

Share This