BOGANMELDELSE: Man skulle tro, at gode råd om takt og tone skrevet for omkring 100 år siden ville være latterligt umoderne. Men det er slet ikke tilfældet. Faktisk bliver man overrasket over, hvor enkle og almengyldige råd kan være. Samtalens kunst kan læres af en ældre dame, der ønsker at få samværet mellem mennesker til at glide.

Gyldendal har udgivet en ny serie af små bøger af store forfattere (formatet forleder mig til at tro, at inspirationen kommer fra Aarhus Universitetsforlags “Tænkepauser”). Bogserien har fået navn efter den lille fugl, Kolibrien.

Samtalens kunst

Den første, jeg har givet mig i kast med, er ”Om samtale” af Emma Gad. Den lille bog indeholder gode råd fra ”Takt og Tone”, der blev udgivet i 1918 og fra ”Små Vink”, som Emma Gad redigerede i Politiken. Et bredt udvalg kommer omkring forskellige emner med letlæste og letforståelig råd til samtalens kunst. Bogen er hurtigt læst, men er oplagt som opslags- eller bladrebog med sine næsten ordsprogsagtige anvisninger.

Som titlen antyder, handler bogen primært om, hvordan du skaber en god stemning omkring dig. Der er mange emner, du bør undgå, hvis samtalen skal glide ifølge Emma Gad:

  • Tal ikke om penge – hverken hvis du har for få, eller du har mange
  • Tal ikke om dit helbred
  • Tal ikke om egne rejser eller ferier – det keder folk ubeskriveligt, især hvis de ikke selv har mulighed for at tage af sted (vær at huske!)
  • Tal ikke om bagateller
  • Tal ikke dårligt om andre

Tal om kæpheste

Men hvad skal du så tale om? Tal om folks børn eller hund! Og hvis nogle sådanne ikke er ’i farvandet’, så tal om vedkommendes ’kæphest’. Vær først og fremmest en god tilhører. ”Lad det være dem magtpåliggende i en samtale ikke at afbryde den, der taler. […] Tal ikke for meget og især ikke om Dem selv og Deres personlige anliggender.”

I selskab med andre gælder det om at fremme den gode stemning. Så må du fx kunne kede dig med anstand. Du må ikke lade blikket vandre eller hvile på ’en gevækst’ eller andet iøjenfaldende. Og du må også bestræbe dig på at virke interesseret og ikke fx undertrykke et gab. Hvis der er udlændinge til stede skal du så vidt muligt tale deres sprog – også selvom du ikke synes, du er særlig god til det. Kniber det med forståelsen har hun et lille kneb, sig: ”Certainement eller Certainly; Det går både til det ene og det andet og forfejler aldrig sin virkning.”

God opførsel

Et afsnit om opdragelse rammer mig som indlysende rigtigt: Vær et godt eksempel og giv børnene kærlighed.

Sådan at: ”de unge går ud fra hjemmet uden nogensinde at have set noget lavt eller råt, uhæderligt eller løgnagtigt, men kun hvad der var smukt og godt, det er vist, sammenlagt med en aldrig svigtende kærlighed, den bedste og i grunden eneste opdragelse, man kan give sine børn.”

Emma Gads råd om god opførsel skal først og fremmest lette samværet mellem mennesker – og gøre dig selv til et vellidt individ. Sådan kommer du længst, er hendes budskab. Og det har hun overordnet set ret i, selvom en mere kritisk vinkel er, at hun går langt for at behage andre på egen bekostning. Jeg tror dog grundlæggende på Emma Gads filosofi: ”Vær venlig mod mennesker. Det kommer igen.”

Alt i alt en herlig lille bog, hvor der også indimellem er sjove sætninger med mindelser om fortiden med telefondamer og brevkorrespondancer.

P.S. Der findes en omfattende side om Emma Gads liv og mange flere tekster for de særligt interesserede. Hun skrev bl.a. skuespil og var svigermor til skuespillerinden Asta Nielsen. Se mere på EmmaGad.dk.

Emma Gad: “Om samtale”, Gyldendal, 64 sider, 15. maj 2019

Bogen er stillet til rådighed af forlaget.

Sommerserie om Gyldendals nye miniserie Kolibri

Det er sommer, og jeg er på ferie i vores sommerhus på Endelave. Men det skal ikke gå ud over bloggen. Jeg har modtaget de små bøger i Gyldendals nye Kolibri-serie. De er perfekte til en lille sommerserie. Små bøger om almene emner med uddrag fra store forfattere. Det er fine små bøger, der er oplagte værtindegaver eller betænksomme hilsner.

Første anmeldte bog: Emma Gad: Om samtale

Anden anmeldte bog: Søren Ulrik Thomsen: Om storby

Tredje anmeldte bog: Troels Kløvedal: Om drømme

Fjerde anmeldte bog: Tove Ditlevsen: Om penge

Femte anmeldte bog: Karen Blixen: Om ægteskab

De sidste tre anmeldte bøger: PH: Om leg, Naja Marie Aidt: Om brud, H.C. Andersen: Om jul

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *