Hvem drømmer ikke om at rejse jorden rundt?  Stå af ræset nogen dage … uger … måneder? – Og hvem slår det ikke hen igen, for det er jo alligevel umuligt. Der er så meget andet pengene skal gå til, og tiden, hvor skulle den komme fra? Nej, glem det!

Sådan tænkte vi også indtil en sen aften på vej hjem fra en familiefest. Med udsigt til madpakkesmøring, vasketøj, møder og to-do-lister spurgte vi hinanden, om der ikke var noget, vi kunne gøre for at prioritere anderledes og gøre alvor af det, vi altid har drømt om. Og så, dér i den mørke bil, blev vi enige om, at bilen skulle afhændes og blive adgangsbillet til vores drømmerejse.

Vi havde arvet en gammel bil og den ville vi så klare os med, selvom jobbene ligger i hhv. Århus og Hatting. Med den økonomiske løsning på plads i hovederne virkede alt pludselig muligt!

Forældreorlov

De følgende dage gik med at undersøge, om vi stadig kunne få forældreorlov for vores to drenge på dengang 7 og 8 år, og hvor meget bilen egentlig kunne sælges for. Og så selvfølgelig: Hvor skulle turen gå hen? Der var meget vi gerne ville: besøge familie i Australien, genopdage steder i USA, hvor begge voksne i teenageårene var udvekslingsstudenter, men selvfølgelig også se og udforske noget helt andet og eksotisk. Vi vidste hurtigt, at vi simpelthen skulle hele vejen rundt om jorden for at nå det hele!

Det viste sig, at det var en bedre økonomisk løsning at lave en låneomlægning end at sælge bilen. Forældreorloven kunne ”kun” blive på 13 uger, da vi havde forpasset muligheden for at få orlov til den store, men med ferie kunne vi komme op på en rejsetid på 15 uger. Så blev der indhentet tilbud på jordomrejser fra fem forskellige rejsebureauer. Ind i rejseruten kom Cookøerne i Stillehavet og det eksotiske indslag blev fastlagt til Thailand, Laos og Vietnam. Vi valgte at rejse med Jysk Rejsebureau. De har kontor i Århus og er eksperter i Østen, som vi ikke selv kender noget til i forvejen.

Forberedelser

De første måneder blev der brugt rigtig mange timer på nettet sent om aftenen – ja, mange gange til langt ud på natten. Med de store ambitioner vi har for rejsens omfang, er forberedelse vigtig, for at det bliver en god oplevelse. Ruten skal fastlægges og overnatning skal reserveres de steder, hvor det er enten for dyrt eller pladserne er begrænsede, til at man bare kan møde op. Et sted som Cook-øerne får man eksempelvis ikke lov at stå af flyet, hvis ikke man har overnatningen klar. I de amerikanske storbyer varierer priserne meget, og det kan godt betale sig at bruge tid på at finde de steder, hvor man får mest for pengene.

Endelig skal børnene selvfølgelig også forberedes, så de ved hvad der venter os, og har en ide om hvad vi skal opleve ude i verden.

Turen går til…

Vi har valgt at begynde vores rejse med en måneds rejse tværs over USA. Vi lander i New York fredag den 8. oktober og bruger den første uge i New York og Washington. Så flyver vi til Atlanta i Georgia og bruger en uge på at køre i lejebil derfra til New Orleans for at opleve bare lidt af den særlige Sydstatsstemning.

Fra New Orleans flyver vi til Las Vegas, hvor vi skal bo et par dage i spillebyen med de mange lys. Vi lejer igen en bil og kører i godt et par uger rundt i det sydvestlige USA, der har en helt utrolig smuk natur. USA-rejsen slutter selvfølgelig i verdens største underholdningsmekka i Los Angeles med besøg i Disneyland og Universal Studios.

Fra Los Angeles flyver vi til den største af Cookøerne, Rarotonga, men kun for at flyve videre til en lille koralø ved navn Aitutaki og den endnu mindre ø, Akaimi, hvor vi har to dage helt alene – dog sammen med øens ”caretaker”. Vi har 10 dage i alt i Stillehavet, før vi skal videre til Australien på familiebesøg.

Australien skal være en del af jordomrejsen

Min gravide søster bor med mand og datter lidt uden for Sydney og dem skal vi bo hos i knap fire uger. Det bliver dog også til en ”smuttur” til Cairns for at snorkle ved Great Barrier Reef.  Jeg har aldrig set min søsters nye hjemland, selvom hun har boet der i ti år, så det bliver dejligt at se, hvordan hun lever.

Det sidste større stop er Østen, hvor vi samlet har fem uger. Vi lander i Bangkok og er dér nogen dage, før vi skal på trekkingtur ved Umphang. Turen slutter i Chiang Mai, hvor vi skal holde juleaften! Herfra går det videre til Laos, hvor vi skal være en uge, og igen videre til Vietnam, hvor nytårsaften skal fejres i Hanoi.

Vi skal på trekkingtur fem dage i bjergene i Nordvietnam og bo hos minoriteterne i bjergene. Herefter går turen sydpå, og den 20. januar skal vi på den sidste flyvetur fra Ho Chi Minh City hjem til Danmark.

Hjemmeside med mange formål

Der er utrolig mange ting, der skal på plads før så lang en rejse. Pas til børnene, internationale kørekort, vaccinationer, forsikringer, udstyr og alt det herhjemme. Nogen skal jo sørge for, at vi også kommer hjem til et hus der fungerer. Jacobs lærergerning kræver forberedelse til vikarerne. Han har valgt at lave en hjemmeside, der delvist skal bruges i undervisningen. Hjemmesiden vil vi også bruge til almindelig orientering til familie og venner og andre interesserede i vores rejse. Vi har investeret i en lille, let bærbar computer og et digitalkamera, så vi kan fortælle om vores tur undervejs.

Drengene skal lave skolearbejde undervejs, så de er på højde med deres kammerater, når de kommer tilbage fra rejsen. En del af deres skolearbejde bliver også at skrive til hjemmesiden, tage billeder og fortælle deres kammerater om det, de ser ude i verden.

Dagen før dagen før dagen…

Jo tættere vi kommer afrejsedatoen, jo hurtigere går tiden. Omgangskredsen er begyndt at ønske god rejse, ”hvis vi nu ikke ser jer før I tager afsted”. Forventningerne er store, og vi glæder os til at sætte os i flyet. Vi venter på verden, og håber at den også venter på os derude!

Jorden rundt på 105 dage

I 2004 realiserede vi drømmen om at tage fire måneder ud af kalenderen for at rejse jorden rundt med vores børn. Vi rejste fra Horsens den 8. oktober 2004 og vendte hjem den 21. januar 2005.

Første mål var USA fra New York til Atlanta, New Orleans, Las Vegas og Los Angeles. Næste mål var Cookøerne
i Stillehavet. Efter 10 dage rejste vi videre til Australien. Det sidste større stop var Østen, bl.a. Laos og Vietnam.

Jordomrejsen blev finansieret som en kombination af låneomlægning, forældreorlov og ferie.

Familien bestod af fire: Birgit Juel Martinsen, 35 år og konsulent, Jacob Martinsen, 36 år og lærer, Christian Martinsen, 10 år og elev i 3. klasse, og Frederik Martinsen, otte år og elev i 2. klasse.

Bragt i Horsens Folkeblad oktober 2004

Dette er første afsnit i min artikelserie om vores jordomrejse – den næste artikel er her.