BOGANMELDELSE: Anders Colding-Jørgensen er adfærdspsykolog og tidligere storforbruger af sociale medier. I ”Hov, et egern” giver han idéer til ’slow fixes’, der kan skabe varige forandringer, hvis du er træt af blive fanget i ’tjekkekarrusellen’.

Du kender det sikkert. Telefonen er inden for rækkevidde og ved det mindste påskud, scroller du en tur forbi alle de sædvanlige apps eller hjemmesider. Det kunne jo være, der var kommet noget nyt siden sidst. Pludselig har du brugt 20-30 minutter på kattevideoer, quizzer og hurtige nyheder, der er glemt øjeblikket efter. Måske ser du med foragt på dit eget spejlbillede, for du ønsker faktisk ikke være sådan én, der sidder verdensfjernt og stirrer ned i et stykke hardware.

Uanset hvad er fænomenet ’digital tjekkeadfærd’ så udbredt, at Anders Colding-Jørgensen har skrevet en selvhjælpsbog, om hvordan du kan ændre din tjekkeadfærd, hvis den er kommet ud af kontrol. Det er en fiks lille sag med konkrete råd til, hvad du kan gøre. Eller rettere hvordan du lærer at genkende dine vaner, så du kan ændre dem.

Dopamin-myten

Anders Colding-Jørgensens ærinde med bogen er at give læseren forståelse for psykologien bag tjekkeadfærden. Han indleder bogen med at gøre op med en række myter om, hvordan sociale medier virker. Bl.a. punkterer han dopamin-myten. Stoffets funktion er alt for komplekst til, at det kan bruges som forklaring på mobilafhængighed. Det handler derimod om vaner. For at ændre dine digitale vaner, må du først forstå dem, og det gør du ved at analysere dem.

Vanemodellen og de tre typer vaneimpulser, der er udløsende for den digitale tjekkeadfærd, er gode at kende. Tager du fx altid telefonen frem, når du hører et ’pling’ fra den? Tager du den frem, når du er lidt trist og håber på at blive opmuntret af, at nogen har liket noget, du har lagt op? Eller tjekker du bare vanemæssigt telefonen som det første om morgenen? Når du kender impulserne, kan du gøre noget ved den måde, du reagerer på dem.

Kontrol over tjekkeadfærden

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg har lidt svært ved at tage imod råd om tjekkeadfærd fra en mand, som selv meldte sig ud af de sociale medier i 2017. Total forsagelse ser jeg ikke som en løsning på udfordringen med at finde balancen i brugen af sociale medier. Jeg har stort udbytte af at være i nogle af de mange grupper på Facebook, hvor man deler erfaringer og gode råd. Det har heller aldrig været nemmere at være spejdermor efter, at vi kan koordinere på kryds og tværs i Facebook-gruppen (og jeg er så gammel, at jeg har prøvet alternativet).

På den anden side prædiker Anders Colding-Jørgensen ikke, at du skal melde dig helt ud, hvis det ikke er det, du vil. Tværtimod får du gennem bogen mange konkrete råd til at håndtere din tjekkeadfærd. En vigtig del af løsningen er at blive opmærksom på fx ’feedback-looopet’, ’vigtighedsteatret’ og de lænker, du har bundet dig selv til mobilen med.

Dele-vanen handler om straks at ville dele oplevelser med andre. Den kender jeg godt. Og jeg synes selv, jeg har nogenlunde styr på den.

Åbne samtaler og vigtighed

’Feedback-loopet’ består af den naturlige ventetid, der opstår i ’samtaler’. Det udfordrende ved sociale medier er, at man hurtigt har mange åbne samtaler i gang. Det kan være en tråd på Facebook eller Twitter, hvor man har lagt noget op eller kommenteret andres opslag. Forfatterens råd til at begrænse dem er at lægge færre opslag op og holde op med at deltage i diskussioner (!).

’Vigtighedsteatret’ er de handlinger, hvor du hele tiden skal tjekke, om der er nogen der har skrevet mail til dig, kommenteret noget du har lagt op osv. Afmontér det ved at tale højt om det. Når alle er opmærksomme på det, bliver det nærmest komisk at være en del af ’vigtighedsteatret’.

Tænk over, hvad du installerer på mobilen

Begræns dine lænker til mobilen ved at sortere grundigt i hvilke apps, du installerer på apparatet. Jo mere du har på mobilen, jo sværere bliver det at lade den blive hjemme af og til. Er det fx vigtigt at tælle skridt med din mobil?

Bogen er inddelt i korte, overskuelige kapitler og er hurtigt læst. Jeg blev bestemt klogere af den og anbefaler den gerne, hvis du vil gøre noget ved dine digitale (u)vaner. Bogen har i øvrigt en fin hjemmeside med nye kapitler, som ikke er med i bogen samt læse- og lytteprøver. Tjek den ud her.

P.S. Det er ikke nemt at ændre vaner. Anders Colding-Jørgensen skriver, det er som at sejle en supertanker. Jeg har selv gjort forsøget med at etablere nye vaner med et skema i en anden sammenhæng – læs hvordan det gik her.

Anders Colding-Jørgensen: ”Hov, et egern! – Forstå psykologien bag din digitale tjekkeadfærd – og få gode ideer til at ændre den”, Gyldendal, 142 sider, 22. maj 2019

Bogen er stillet til rådighed af forlaget.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kapitel 5: Hvori jeg går på Twitter igen og tager min egen medicin – Hov, et egern! - […] gerne vil have hjælp til at forstå og påvirke sine digitale vaner. Birgit Juel Martinsen skrev i sin anmeldelse af…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *