BOGANMELDELSE: Jette Skeem har skrevet en anderledes citatbog med titlen ”Citater ” – og hvad de siger os””. Krydret med fotografier af Carsten Ingemann er det blevet en fin og sanselig læseoplevelse.

Bogen består af en lang række menneskers ynglingscitater. Kun få er kendte, hvilket glæder mig i denne kendis-fikserede tid. Alle har en historie, siges det, og det træder frem i valget af de citater, hver enkelt har valgt. Hvert citat ledsages af en begrundelse for, at netop dette citat har betydning for personen, der har valgt det.

Desuden er hvert citat illustreret af et foto af fotografen Carsten Ingemann. Kombinationen gør det til en tankevækkende læse- og sanseoplevelse, hvor læseren kan spejle sig selv fra mange vinkler. Billederne af Carsten Ingemann fungerer som smukke tænkepauser, der giver budskaberne tid til at synke ind.

Hver forklaring til et citat viser et menneskes perspektiv på livet. For hver side du vender i bogen, møder du et nyt menneske gennem den vinkel, han eller hun ser verden. Det giver mange aha-oplevelser: ”Sådan kan man også se verden.” Det er spændende at læse de dybt personlige grunde til, at nogle ord har fået særlig betydning.

Ingen universelle citater

Vi opfatter ikke citater ens – selvom vi hver især oplever det, som om de er universelle. Som læser bliver du ramt af de citater, du selv finder mest relevante i forhold til din egen aktuelle livssituation.

Nogle citater har fokus på glæden, fx: ”Do more of what makes you happy”. Nogle fokuserer på sorg og svære tider, fx: ”Lad ikke sorgens fugle bygge rede på dit tag.”. Mod står stærkt i flere citater, fx: ”Only those who risk going too far can possibly find out how far one can go.”

Nogle citerer selvbevidst sig selv. Overraskende mange citater er af ukendt oprindelse. Og der er ikke mange af citaterne, jeg har hørt før. Endnu en understregning af hvor personlige ordene er, uanset om de oprindelig er ens egne eller andres. De bliver efterhånden ens egne, fordi man tager dem til sig.

Både citater og forklaringer er meget forskellige. Der er korte og lange citater – og forklaringer. Eksistentielle overfor konkrete. Hver enkelt giver mening med den forklaring, der følger med.

Personlige begrundelser

Flere handler også om hvordan man skal fortolke livet. Således fx: ”Der er en grund til, at forruden er større end bakspejlet” eller det jeg selv har valgt: ”Livet forstås baglæns, men må leves forlæns.” For ja, jeg er lidt bias i forhold til denne bog, da jeg selv har bidraget med et citat og en forklaring. Jeg kender Jette som tidligere kollega og svarede på et opslag, hun havde lavet på Facebook.

At der skulle komme sådan en fin bog ud af det, havde jeg ikke forestillet mig. Men resultatet af den uhøjtidelig indsamling af citater med betydning er blevet en flot buket af personlige overvejelser samlet til en fascinerende helhed.

En enkelt lille anke er, at det havde klædt bogen med et hårdt omslag. Det er en coffeetable book med lækkert, tykt papir, der gør billeder og tekster ret, men den er lidt leddeløs med blødt omslag.

Til gengæld er det en bog, jeg er sikker på, man vil få noget nyt ud af, hver gang man tager den op fra ’sofabordet’ og bladrer i den. En helt oplagt julegaveidé, der kan give anledning til gode snakke i mange sammenhænge.

Jette Skeem med fotografier af Carsten Ingemann: ”Citater ”– og hvad de siger os”, ARK Publishing, 98 sider, 21. november 2019

Bogen er stillet til rådighed af forfatteren.

P.S. Bogen minder mig om ”Øjeblikket” af Winni Sommer, som også består af korte tekster (digte) og smukke billeder. Og som på en anden måde giver stof til eftertanke om livet, og hvordan vi ser på det.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *