EKSPERIMENT: For et halvt år siden deltog jeg i et foredrag med Jon Kjær Nielsen, der med egne ord er ekspert i arbejdsglæde. Med sprudlende overskud fortalte han om, hvordan man kan få gode vaner med små prikker på et skema. Det virkede så overbevisende, at jeg besluttede mig for at prøve det af.

Mit mål var at undersøge, om jeg kunne få gjort de ting, jeg længe gerne har villet. Følge nogle af de råd, jeg forestillede mig ville være gode for mig, men jeg hele tiden udskød. Du ved nok, sådan noget som lyder rigtigt, men løber ud i sandet, når hverdagen sætter ind.

Konceptet er enkelt. Vores hjerne stimuleres positivt af at sætte et kryds på et skema. Et tjekmærke for at du har gjort, hvad du skulle. Skuldrene sænkes, og du giver dig selv et mentalt high five. Samtidig kan du underbygge effekten ved at aftale med dig selv, at du får en belønning, når du har fuldført noget for eksempel en uge eller en måned. Omvendt kan du pålægge dig selv en straf, hvis du ikke gør, som du havde lovet dig selv.

Gode vaner i skema

Til projektet har Jon Kjær Nielsen lavet et fint skema, som kan downloades fra hans hjemmeside. Jeg hentede det ned på computeren og begyndte at udfylde mit skema. I oplægget talte han om ti gode vaner, så det gik jeg efter. Men ti vaner er mange, opdagede jeg. Den vigtigste nye vane, jeg gerne ville indføre var, at jeg ville skrive på mit bogprojekt hver dag. Som Jon Kjær Nielsen påpegede, så gælder alt. Det vil sige, bare jeg skrev 10 minutter om dagen, så gjaldt det. Og det er fastholdelsen, jeg har brug for.

En anden vigtig vane på mit skema var taknemmelighedsord hver aften. I forskellige sammenhænge har jeg hørt om, at man kan træne sig til et positivt mindset ved hver dag at notere tre ting, man er taknemmelig for og gerne skrive én ting, man vil lægge fra sig. Som ledig, tidligere stressramt og sporadisk midtlivskriseramt er et positivt mindset tiltrængt.

En tredje god vane, som jeg allerede ved virker, men som jeg kommer til at ’glemme’ er at få mediteret. Det hjælper også på det positive mindset.

Sunde vaner

Så er der sundheden. Hvem har ikke gavn af at få motion og sund kost? Jeg er faktisk allerede hooked på et andet motiverende device, som hjælper mig med at være aktiv. I næsten fem år har jeg gået med en Garmin skridttæller, som sørger for at jeg får gået mindst 10.000 skridt om dagen (jeg er pinligt afhængig af at holde mit streak!). De 10.000 skridt kom på vanelisten alligevel.

Jeg vil gerne dyrke motion med høj puls et par gange om ugen, så det kom på listen. Søvn er også vigtigt, så ’pas sengetiden’ kom på listen. Jeg vil gerne holde lidt øje med mit alkoholforbrug, så det kom også på. Det samme gjorde det usunde – det vil sige, jeg fik en prik, når jeg udelukkende spiste sundt og holdt mig fra det usunde. Jeg var stadig kun oppe på otte vaner…

De sidste to ’vaner’ endte med at have et fagligt fokus. Jeg ville lægge billeder på Instagram og Facebook Stories – delvist som et eksperiment i forhold til min brug af sociale medier som jobsøgende.

Sådan gik det med de gode vaner

Mit vane-eksperiment begyndte efter nytår. 1. januar gennemførte jeg to ud af de ti gode vaner – ingen alkohol og gå 10.000 skridt! De første dage gik det skuffende sløjt med at gennemføre det, men så blev jeg optaget af de små røde prikker og at få skemaet udfyldt. Det blev en sport at gøre, hvad jeg havde lovet mig selv – også selvom jeg hverken havde udlovet belønning eller straf til mig selv. Det lille trick med at sige, lidt har også ret, gjorde, at jeg fik arbejdet på min roman hver dag.

Efter tre måneder besluttede jeg, at eksperimentet var afprøvet og ikke skulle fortsætte. Ti vaner er for mange at holde styr på. Selvom det helt klart sætter fokus på ting, man har besluttet sig for at holde styr på, så oplevede jeg det efterhånden som en spændetrøje, der havde en stressende effekt. Uden at det var blevet en vane tænkte jeg hver aften: ’Har jeg nu husket det hele?’

Vælg færre vaner at arbejde med

Jeg tror, den bedste måde at bruge konceptet på er at vælge færre fokusområder, du noterer din aktivitet omkring. Det bliver så tydeligt, om du får trænet nok, når du kan se i dit skema, at der ikke er en eneste prik hen over flere uger. Eller hvis der mangler prikker for afholdenhed, fordi du lidt for ofte får et glas vin til maden eller en G&T på terrassen, fordi solen skinner.

Den vane, der har indlejret sig bedst i mig, er taknemmelighedsordene. Faktisk har de udviklet sig til at blive den dagbog, som jeg ikke behøver en prik for at huske. Hver aften (eller næsten) skriver jeg i min notesbog om dagens tanker, begivenheder og taknemmelighedsord – og det virker på det mentale velbefindende.

Anbefaling

Summa summarum: Jeg anbefaler at afprøve vaneskemaet ’Ti vindende vaner’, hvis du vil arbejde seriøst med at indarbejde en vane eller få indsigt i, hvor langt du er fra at gøre det til en vane. Vælg færre fokusområder, for det er meget at holde styr på ti ting, du skal gøre hver dag. I forvejen gør vi jo alle en hel masse af vane.

Mine 10.000 skridt ér allerede en vane, ligesom jeg børster tænder morgen og aften og spiser tre måltider om dagen. Men det virker at have et skema med røde prikker, når du vil ændre en vane – eller lave en ny.

God fornøjelse!

Har du erfaringer med at ændre vaner, så skriv en kommentar herunder. Jeg vil rigtig gerne høre om det!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *