BOGANMELDELSE: I bogen ”Danmark disruptet” sætter journalisten Markus Bernsen et skarpt og kritisk lys på den danske iver for at digitalisere og ’følge med udviklingen’. Det er skræmmende læsning.

Jeg er lige blevet færdig med at læse Markus Bernsens bog “Danmarks disruptet – Tro, håb og tech-giganter”. Han har taget mig på en journalistisk tour de force rundt i Danmark, videre til Silicon Vally, forbi Singapore og efterladt mig ved Skodbjerge ved Vesterhavet. Nu er jeg forstemt, mens jeg håber på, at det kritiske fokus, som hans bog og flere lignende har sat på tech-giganterne, vil skubbe på en udvikling, der gør op med disruption-begrebet og viser omsorg for vores demokrati.

Markus Bernsen er journalist på Weekendavisen. I flere år har han skrevet kritisk om disruption, og ’hvordan Silicon Valleys teknologibegejstring har formet vores lille hjørne af verden’. I ”Danmark disruptet” interviewer han et imponerende antal centrale kilder fra både ind- og udland. Tilsammen belyser de den danske overgivelse til digitalisering som svaret på alle udfordringer.

Facebook, filterbobler og fake news

Systematisk forsøger Markus Bernsen at trevle op, hvordan internettet gik fra en drøm om et frit, fladt og åbent internet for alle til et internet domineret af trolde og gigantvirksomheder. ’I stedet for fred, frihed og fjernforbindelser fik vi Facebook, filterbobler og fake news’, skriver han. Med dette afsæt fortæller han, hvordan disruptionbegrebet har udviklet sig. Fra en økonomisk trussel til en slags forandring, vi pålægger os selv, hvis vi vil have succes, penge og en plads på fremtidens arbejdsmarked.

Bogen består af otte kapitler, der virker, som om de oprindeligt har bund i en eller flere artikler. Første kapitel handler om en dansk modstandsbevægelse, der med ’The Copenhagen Letter’ i 2017 formulerede ønsket om at vende udviklingen og ’sætte mennesker før forretning’ i et slags ’New Nordic Tech’, hvor samfund og mennesker er vigtigere end data og profit’. Modstandsfolkene kender tech-branchen indefra, men er bekymrede for den retning, den har taget.

Danmark bliver disruptet

I det tredje kapitel giver Markus Bernsen sit bud på, hvornår og hvordan Danmark blev disruptet. I følge ham skete det den 23. oktober 2017, da Singularity University holdt en stor konference i Operaen i København. 1.000 ledere fra toppen af både private og offentlige organisationer deltog. SingularityU – som det hedder i Danmark, fordi organisationen ikke ér et universitet – bygger på den grundantagelse, at teknologien vokser eksponentielt, indtil kurven knækker. Så opstår singulariteten. En tilstand, hvor den kunstige intelligens overstiger menneskets, og verden, som vi kender den, vil ændre sig fundamentalt.

Men som en af bogens kilder, Jesper Balslev siger: “Efterhånden begynder man at forstå, at der findes teknologiske løsninger på stort set alle de problemer, man kan komme i tanke om. Det er ikke teknologien, der er problemet, men det sociale og politiske, og det har Singularity University ingen løsning på.” Alligevel får de en væsentlig betydning for etableringen af Disruptionrådet, skriver Markus Bernsen. 

Et æble i turbanen

I kapitel fire tager forfatteren os med rundt i landet til de byer, der har vundet tech-giganternes gunst. Store datacentre vil vokse frem omkring Odense, Viborg og Aabenraa efter lange forhandlinger. Afdækningen af disse processer er svær. Selvom der er tale om offentlige projekter, er de omgivet af så meget hemmelighedskræmmeri, at det er umuligt at komme til bunds i dem. Når de store kommer til byen, siger ingen nej til deres krav.

Som der står i bogen: ”Det koster selvfølgelig noget at bytte sig til håb fra Californien. Man er nødt til at bøje de demokratiske spilleregler og omgå byrådene. Lave lovgivningen om og sende ekstraregningen for datacentrenes strømforbrug videre til borgerne. Ændre på energinettet og infrastrukturen efter amerikanernes ønsker.”

Sjette kapitel handler om digitaliseringen af uddannelsessektoren. Det er et område, jeg selv har arbejdet med siden årtusindskiftet. Jeg kan ikke helt genkende det entydigt negative billede, Markus Bernsen tegner af de digitale devices og læringsplatformenes indtog i skolerne. Selvom der har været naiv teknologifascination og forfejlede afprøvninger af fx iPads, er der også mange eksempler på, at it i undervisningen kan tilføre nye dimensioner til elevernes læring.

0110001010001100011010

På sin rejse til Silicon Valley, som Markus Bernsen tager os med på i kapitel syv, interviewer han professor Fred Turner fra Stanford University. Professoren tager sig til hovedet, da journalisten har fortalt om den danske digitaliserings- og disruptioniver og siger: ”En af de ting, som Silicon Valley sælger […] er idéen om, at hvis man afvikler samfundets institutioner og erstatter dem med apparater og individuel frihed, så vil man få et mere frit og lykkeligt samfund. Det passer ikke. Det, man vil få, er det, du ser her i dalen, nemlig et mere ulige, mere raceopdelt, mere narcissistisk og forbrugerorienteret samfund.”

Bogen er godt skrevet med journalistiske greb, der sætter scenen sikkert for de mange forskellige interviews. Selvom emnet kan virke tungt, er bogen ikke svær at læse. Det er en af de nødvendige bøger, vi har brug for i netop denne tid. Køb den eller lån den, men læs den!

Markus Bernsen: ”Danmark disruptet – Tro, håb og tech-giganter”, Gyldendal, 216 sider, 15. maj 2019

Bogen er stillet til rådighed af forlaget

P.S. ”Danmark disrupted” minder i sin journalistiske form om Peter Svarres bog ”Hvad skal vi med mennesker”, som jeg anmeldte tidligere på året. Markus Bernsen virker noget mere pessimistisk end Peter Svarre, men har samtidig været længere rundt i sin rejse efter svar. Det håb, som bogen nævner i undertitlen, har vi virkelig brug for. En mere forskningsorienteret bog om emnet er “Dit opslag er blevet fjernet” – også fra i år.

6 Kommentarer

  1. Renee Borggreen

    Hej,
    Hvad betyder “ 0110001010001100011010”?

    Svar
    • Birgit Juel Martinsen

      Jeg bliver dig desværre svar skyldig. Forfatteren bruger det som en slags ‘skiller’ mellem afsnittene, og jeg kan simpelthen ikke huske, om der kommer en forklaring et sted i bogen. Jeg kunne ikke umiddelbart finde det, da jeg bladrede i bogen her halvandet år efter, jeg læste den. Det kan heller ikke umiddelbart oversættes fra binære tal til tekst. Måske et billede på, at vi ikke forstår de dybere lag i computernes sprog?
      Mange hilsner
      Birgit

      Svar
  2. Lisbet

    Jeg ser frem til at læse begge anmeldte bøger. I denne digitaliseringsdebat er humanisterne vigtige som aldrig før at inddrage. Tak for at klæde mig godt på til hvad jeg skal igennem :-).

    Svar
    • Birgit Juel Martinsen

      Tak for indsparket, Lisbet. Ja, humanisterne er vigtige – jeg er gerne med 🙂

      Svar
  3. Mike thygesen

    Tak for dit indspark – Tor jeg vil læse bogen – kan den lånes på Endelave bibliotek??

    Svar
    • Birgit Juel Martinsen

      Selv tak 🙂 Den kan helt sikkert bestilles hjem 😉

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *