BOGANMELDELSE: Charlotte Mandrup har med bogen ”MIG A/S – Sådan skaber du din 3. karriere” skrevet en no bullshit guide til den modne iværksætter. Spækket med interessante overvejelser om det, vi udsætter os for som arbejdstagere på dagens arbejdsmarked og muligheden for selv at tage styringen i ’den 3. karriere’.

Bogen er hurtigt læst, men ikke hurtigt bearbejdet. Den er inddelt i fire dele, hvor de første tre opridser situationen på arbejdsmarkedet lige nu – især fra den modne medarbejders perspektiv. I den sidste (og største) del giver Charlotte Mandrup værktøjer, idéer og kærlige spark til at skabe et MIG A/S og gøre sig fri af lønmodtagerrollen.

I afsnittet ’Værdiskiftet’ beskriver forfatteren et arbejdsmarked, hvor vi har gjort os selv til slaver. Det vil sige, at vi er bundet i en kombination af pligt og manglende fantasi til at blive i jobs, vi ikke er glade for. ”Heldige er de, der bliver stress-syge,” skriver Charlotte Mandrup. ”De har i det mindste chancen for at rette op på skaderne.” Mange har mistet perspektivet og ser jobbet som meget vigtigere, end det i virkeligheden er. Prioriteringen af, hvordan vi bruger vores værdifulde tid, bliver ofte helt forkert.

Opgør med grådigheden

Charlotte Mandrup ønsker også et opgør med grådigheden. Dels den vrangforestilling at vi får bedre virksomheder af at give absurd høje lønninger til den øverste ledelse. Her påpeger Charlotte Mandrup, at samarbejdet mellem medarbejderne er vigtigere end talentet hos den enkelte. Dels også ’grådigheden’ hos den enkelte, der kan gøre dig afhængig af en høj løn. Når du først har bundet dig til høje udgifter, har du bundet dig selv.

I afsnittet om ’Vilkårene’ skitserer forfatteren, hvad arbejde er: Fællesskab, bidrag til samfundet og indkomst. Samtidig advarer hun om, at det IKKE må være knagen, vi hænger eksistentielle behov på. Charlotte Mandrup er indædt modstander af forestillingen om, at en leder skal ’elske’ sine medarbejdere (i skarp kontrast til Morten Albæk i bogen “Et liv – En tid – Et menneske”). Hun advarer mod, at man som medarbejder indgår en psykologisk kontrakt med arbejdsgiveren, som kun går én vej: ‘Hvis jeg gør sådan og sådan, bliver jeg forfremmet eller på anden måde belønnet.’ Det bliver man sjældent.

Afsnittet om ’Mulighederne’ beskriver, hvordan teknologien gør det muligt at løse opgaver på helt nye måder, hvor som helst og når som helst. Det kommer også omkring den voksende ’gig-økonomi’, hvor flere og flere opgaver løses af freelancere og selvstændige. Det har den fordel, at man ikke bare har én arbejdsgiver, men mange. Til gengæld er der også usikkerheden i selv at stå med alle bekymringer om, hvor den næste opgave kommer fra. Uden en arbejdsgiver til at dække ind for ferie, sygdom, efteruddannelse osv.

Fedt at blive ældre

Det er fedt at blive ældre, insisterer forfatteren. ”Du ved, at livet både er uhyre enkelt og vanvittigt kompliceret, og du ved, hvad der er det vigtigste i livet.” Det er nu, du skal begynde din 3. karriere, hvor du kan folde dig helt ud og favne så bredt, du kan.

Charlotte Mandrup skriver befriende direkte og er konkret i sine anvisninger. Hun trækker overbevisende på sin lange erfaring som medarbejder, leder og selvstændig konsulent, når hun fremfører sine argumenter. Der er gode eksempler og øvelser at arbejde med, så man straks kan komme videre med sit ’MIG A/S’. Det er ikke nye revolutionerende metoder, men beskrivelser og gode eksempler på at finde dit ’sweet spot’, dit ’why’(hvorfor), udvikle en forretningsstrategi, formulere dit produkt og præcisere din målgruppe.

Selvstændig efter fyring

Det er ikke nødvendigvis selvvalgt, at man bliver selvstændig. Charlotte Mandrup nævner dette faktum, men jeg mangler en opfølgning på, hvordan man arbejder med dén udfordring. Hun er ellers meget konkret i udfordringen i at komme videre efter en fyring som midaldrende: ”Men før du kan skabe en sejr ud af situationen, skal du vandre gennem mørket. Du skal leve med smerten og svigtet og skuffelsen. Du skal ned og bide i din egen taberprofil. Du skal vågne i koldsved og panik over, hvordan du skal forsørge familien. Du skal stirre ned i afgrunden af din egen irrelevans. Du skal tvivle på alt og stole på ingen.”

MIG A/S – Måske

Jeg står selv midt i situationen, hvor jeg ikke får de jobs, jeg søger, men egentlig ikke ser mig selv som selvstændig. Noget skal ske, og en vej ud er selvfølgelig at blive selvstændig. Bogen er fuld af argumenter for at tage styring af min egen karriere og skabe et MIG A/S med fokus på egne styrker. Der er også gode værktøjer til at sætte overvejelser i gang og skabe rammerne for virksomheden MIG A/S. Men ikke nogen anvisning til, hvordan man kommer igennem ’mørket’ og tager identiteten som selvstændig på sig med alle de udfordringer, som bogen også beskriver.

Der er dog ingen tvivl om, at den planter lysten til at springe ud i det og vende alderen til en fordel. Måske jeg bare skulle se at komme i gang!

Charlotte Mandrup: “MIG A/S – Sådan skaber du din 3. karriere”, Mandrup, 172 sider, 7. april 2019

Bogen er stillet til rådighed af forfatteren.

Har du erfaringer som moden selvstændig? Eller overvejelser om at starte et MIG A/S? Skriv en kommentar herunder og del dine tanker – Tak!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *