BOGANMELDELSE: H.C. Andersens berømte citat ‘At rejse er at leve’ emmer ud af rejsebogen ”Oplev Europa med tog”. Bogen er et overflødighedshorn af idéer til spændende rejser med klimagod samvittighed.

Britt Sallingboe har skrevet en imponerende rejsebog med fokus på toget som transportmiddel. Toget gør nemlig ’rejsen til en del af ferien’. Der er mange gode grunde til at rejse med tog. Ikke mindst er det godt for klimaet, fordi det ikke udleder de voldsomme mængder CO2, som fly gør. Derudover slipper du for lufthavnens security check, begrænsning på bagagen og transporten ind til den by du vil besøge. Med toget lander du centralt på bestemmelsesstedet, kan bevæge dig frit omkring under rejsen og se landskabet undervejs.

Se Europas lande fra toget

”Oplev Europa med tog” er en ambitiøs bog. Den er på én gang en rejsebog med beskrivelser og idéer om alle de europæiske lande og en idébank til at gennemføre rejserne med tog. Det er en moppedreng på knap 600 sider. Det er ikke en bog, man læser fra ende til anden – selvom jeg har gjort forsøget.

Over halvdelen af bogen er korte præsentationer af hvert enkelt land som togrejsedestination. Disse afsnit er mest interessante, hvis man står med en konkret rejseplan og har brug for inspiration. Beskrivelserne er ikke ens opbygget og varierer i omfang. Nogle lande præsenteres af gæsteskribenter med personlige rejseskildringer og forslag til aktiviteter. Andre præsenteres kort med de vigtigste attraktioner.

Guldgrube af rejsetips

Sidste halvdel af bogen er en guldgrube af konkrete rejsetips om togrejser. Der er bl.a. et kapitel om at rejse med børn og et om, hvordan man finder billige billetter. Et kapitel giver eksempler på aktive rejser med muligheder for fx cykelture, golf og vandreture.

Kapitlet ’A-Z om togrejser’ indeholder et væld af nyttig information om fx apps til brug før og under rejserne til forskellige destinationer. Der er også gode råd om overnatning og forslag til alternativer som fx couchsurfing.

Bogen giver masser af idéer til konkrete rejser rundt i hele Europa. Indholdets form veksler mellem et overordnet plan, om hvordan man kan rejse og et konkret plan med detaljerede rejsebeskrivelser med praktiske anvisninger. Fx. fortæller Britt Sallingboe om en seniorrejse til Italien, hvor alt var planlagt ned til mindste detalje af hensyn til den ene rejsendes helbred. Hun fortæller også, hvordan det står i modsætning til en tidligere Interrail-tur, hvor tingene blev taget som de nu kom.

Interrail for alle aldre

Interrail har ændret sig meget siden 1980’erne. Bogen har to kapitler dedikeret til, hvordan man rejser på Interrail i dag. Her er anvisninger både for de modne og de unge. De modne rejsende kan købe sig til luksus på Interrail Tours. De unge kan finde masser af inspiration på Interrailguide.dk og Tagafsted.dk.

Rejselivet har ændret sig meget siden H.C. Andersens tid. Ikke mindst de senere år, hvor internettet gør det muligt at reservere og researche alting hjemmefra. Det kan være en udfordring for de rejselystne, som ikke føler sig hjemme på internettet. Bogen er skrevet, så rejsende med beskeden erfaring med at bruge nettet får masser af hjælp til at finde rundt til de gode rejsehjemmesider. Britt Sallingboe giver nogle grundige anvisninger til, hvordan man helt konkret gebærder sig og fx får oversat udenlandske hjemmesider til dansk. Desuden er et helt kapitel i bogen en oversættelse af passager fra den engelske rejsehjemmeside ’The man in seat 61’.

Omfattende linksamling om togrejser

Rigtig mange steder i bogen står henvisningen ’Se LINK’. Linket er til bogens tilhørende hjemmeside/blog europarejsermedtog.sallingboe.dk. Her er masser af direkte links til fx artikler, gode billetter og relevante rejsehjemmesider, der henvises til i bogen.

”Oplev Europa med tog” er en opslagsbog, der vil rigtig meget, og derfor bliver oplysninger, der er relevante for de enkelte lande ikke samlet ét sted. Som konsekvens skal man bladre en del for at finde alt relevant i forhold til ens individuelle behov i det enkelte land. Det giver selvfølgelig god mening, for der er forskel på at være seniorrejsende og være en børnefamilie på togrejse.

Dog vil jeg komme med et enkelt kritikpunkt om den første del af bogen, hvor landene præsenteres. Jeg kunne ønske en skarpere redigering og ensartethed i de informationer, læseren får om rejsedestinationerne. Meget af dette indhold virker som noget, der hører til i ’Turen går til …’-bøgerne, og der er ikke altid tydeligt fokus på togrejserne i landet. Informationerne kommer dog i rigeligt mål senere, hvor man bliver blæst bagover af al den relevante viden, der øses gavmildt ud af.

Begejstring smitter

”Eventyret venter den, som forstår at gribe det.” Citatet er Knud Rasmussens, og jeg har hentet det fra bogen. Britt Sallingboes begejstring mærkes tydeligt i bogen. Der er ingen tvivl om, at forfatteren griber eventyret og ønsker for sine læsere, at de gør det samme. Man kan ikke andet end at få lyst til at booke en togtur til en af de mange spændende steder i Europa. Faktisk bliver det svært at bestemme hvilken.

Britt Sallingboe: ”Oplev Europa med tog”, forlaget Mellemgaard, 572 sider, 16. september 2018

Bogen er stillet til rådighed af forfatteren.

P.S. Britt Sallingboe er (med-)administrator af en aktiv gruppe på Facebook, hvor der også er masser at hente for togentusiaster, der vil opleve verden. Gruppen hedder ’Togrejser’ og findes her.

Se flere boganmeldelser fra mig.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *