Jeg begyndte at anmelde bøger, fordi jeg selv kan lide at læse boganmeldelser. Ved et tilfælde kom jeg i gang og har de seneste godt to år anmeldt 52 bøger. Det gør mig ikke til den mest produktive bogblogger, men jeg har lagt hjerteblod i hver enkelt anmeldelse. Og det kan jeg ikke blive ved med, for mit hjerteblod skal bruges på noget andet. Derfor siger jeg farvel til bogbloggertitlen.

Det sker, at jeg modtager nyhedsbreve med en indledning a la ”Det er længe siden, du har hørt fra mig” og jeg tænker ”Nå, er det?” Hvad der fylder for dig, fylder ikke nødvendigvis for mig. Derfor har du nok heller ikke opdaget, at det er længe siden, jeg har skrevet et blogindlæg sidst. Det er der mange grunde til. Først og fremmest tager det tid at starte egen virksomhed.

Spritnyt CVR-nummer

Jeg er gået ind i 2021 som nyslået iværksætter. Jeg nåede lige at få mit CVR-nummer, så jeg kunne gennemføre min første Writers Walk i regi af min nye virksomhed, før Mette Frederiksen endnu en gang lukkede landet ned. Vandringen måtte udskydes, og det har jeg indtil videre gjort et par gange. Den nye engelske variant af virussens indtog gør det ikke sandsynligt, at jeg kan gennemføre lige med det første.

Det giver mig tid til at arbejde med alt det andet i virksomheden. Først og fremmest selvfølgelig hjemmesiden, som jeg har besluttet selv at bygge i WordPress. Det tager tid. Ikke bare pga. alle de tekniske udfordringer, men også fordi jeg skal have den nye side til at spille sammen med min eksisterende side, som dette blogindlæg ligger på.

Farvel til bogbloggertitlen

Jeg har sat gang i overvejelser over, hvordan jeg skal bruge min tid fremover. Konklusionen bliver at jeg fremover ikke længere vil blogge om bøger – eller i hvert fald kun i et begrænset omfang, hvor det er relevant for mit øvrige virke. Jeg kan nemlig stadig godt lidt både at læse og formidle interessante bøger.

Men at være bogblogger tager lang tid. I hvert fald for mig, fordi jeg gerne vil lave gennemarbejdede anmeldelser, som læserne (og forfatterne) kan bruge til noget. Sådan helt idealistisk kan jeg også godt lide at hjælpe nogle af alle de knap så kendte forfattere på vej, som skal kæmpe for at blive anmeldt.

Oveni købet har jeg valgt at fokusere på fagbøger, fordi jeg synes, der er endnu længere mellem omtalen af den slags bøger end de skønlitterære. Men jeg synes simpelthen, det er for tidskrævende i forhold til mit eget udbytte. Derfor stopper jeg.

Bogbloggerens overvejelser

Helt ærligt må jeg også sige, at jeg har modtaget nogle bøger, som jeg ville ønske, jeg havde sagt nej tak til. Jeg har haft gode oplevelser med selvudgivere, men der er også nogle, hvor man må sige der er en god grund til, at de ikke er blevet udgivet på et traditionelt forlag. Ordentlighed betyder meget for mig, så det ligger ikke til mig at nedrakke en bog – bag enhver bog står en forfatter, der brænder for sin udgivelse – så tager det lang tid at skrive en konstruktiv anmeldelse af en bog, jeg ikke er begejstret for.

Der kan være mange grunde til, at en bog ikke er særlig god. Oftest er det manglende redigering, eller at den simpelthen ikke er interessant for en bredere offentlighed. Eller måske er det bare ikke en bog for mig.

Det er de bøger, jeg er mindst begejstret for, der er sværest at skrive om – og der hvor udbyttet på alle måder er negativt. Jeg ved, de skal skrives, for jeg har jo modtaget bogen og lovet en anmeldelse, men jeg får ikke andet ud af det end en nedslået forfatter. Ingen løn for arbejdstiden, ingen tak for anmeldelsen, ingen god læseoplevelse.

Svingende kvalitet hos selvudgivere

Der er af og til diskussioner om, at selvudgiverne bør have mere opmærksomhed. Det kan der bestemt være noget om, men der bør også være så meget selvkritik hos selvudgivere (og medudgivere), at de overvejer, om deres bog er gennemarbejdet nok. Som bogblogger har jeg følt mig udfordret af denne gruppe af forfattere, fordi kvaliteten er svingende, og det kan være svært at vurdere, om man skal takke ja til en bog. Bliver det spild af tid eller en uventet perle?

Bogbloggernes vilkår

Jeg er aldrig blevet del af den mere etablerede gruppe af bogbloggere. Jeg har heller aldrig modtaget gaver etc. fra forlagene, udover bøgerne i sig selv. Men jeg er med i en gruppe på Facebook, hvor udfordringer mv. deles blandt bogbloggere. I gruppen er det blevet diskuteret en del, om der skal betales skat af de bøger, vi som bloggere modtager for at kunne anmelde dem.

Det er uklart, men sandsynligt at der faktisk skal betales skat af disse bøger, og så går incitamentet til at være bogblogger for mig fuldstændig fløjten. Det er i forvejen ulønnet arbejde – og som nævnt tager det tid at skrive en ordentlig anmeldelse – men skal man ovenikøbet betale for at modtage disse bøger, så er der ingen rimelighed til, synes jeg. Under alle omstændigheder giver denne diskussion mig ingen lyst til at fortsætte med noget, jeg i forvejen synes er utaknemmeligt.

Ikke færdig med at formidle bøger

Jeg har nogle bøger liggende til anmeldelse, som jeg selvfølgelig læser og anmelder. Og dette indlæg er bestemt ikke skrevet, fordi jeg forventer at disse bøger er dårlige – tværtimod. Jeg vil glæde mig til at fortsat at dele gode læseoplevelser. Bare i et noget mere begrænset omfang end som selvproklameret bogblogger.

3 Kommentarer

 1. Mie

  Det valg kan jeg godt forstå. Det er spændende, hvad du så kommer til at bruge din tid på. Det bliver ikke sofaen, er jeg helt klar over!

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Nej, Mie, det er helt sikkert 🙂 Jeg håber, det på et tidspunkt bliver mig, der skal på jagt efter bogbloggere til at skrive om MIN bog 😉

   Svar
   • Mie

    Det skal nok komme 🙂

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *