Jeg springer ud som selvstændig. Ikke i et flyvende hovedspring, men efter en langsom tilvænning til vandet. Skridt for skridt har jeg bevæget mig ud i det blå ocean. Nu har jeg taget de første svømmetag, efter jeg har vænnet mig til temperaturen og trippet med fødderne på havbunden i lang tid.

Jeg har længe ønsket mig en ny chef. Jeg har søgt og søgt uden at finde en, der passede til mig. En klog, moden kvinde i mit netværk spurgte flere gange, hvorfor jeg var så desperat efter at få en chef?

”Fordi jeg gerne vil have trygheden i et fast job,” svarede jeg.

”Det er en falsk tryghed,” sagde hun. ”Bliv din egen chef, så behøver du ikke finde dig i andres luner.” 

Først da en vognstang af dimensioner ramte mig i nakken, forstod jeg, at hun havde ret. (Desværre kan jeg ikke konkretisere vognstangen – den er vist nærmest et konglomerat af oplevelserne de seneste år). Og nu er jeg endelig klar til at gøre noget ved det. Når jeg fremover ser mig selv i spejlet ser jeg på min chef.

Meningsfuldt arbejdsliv

Rejsen hen mod at tage ansvar for at tjene pengene uden en arbejdsgiver som mellemled har været lang og brolagt med udfordringer. Dels har der været erkendelsen af ikke at kunne finde nyt fodfæste på arbejdsmarkedet med den faglighed, jeg har. Dels har der været mødet med et håbløst ledighedssystem, der kan tage pynten af de flestes værdighed.

Her er mange tanker om at være selvstændig tænkt og skrevet ned.

Af modgangen rejste sig en stædighed om, at det skulle lykkes at få et meningsfuldt arbejdsliv. Jeg har haft viljestyrken til at udnytte den tid, jeg ufrivilligt har fået tildelt til at gøre noget ved de ting, jeg har drømt om. Samtidig besluttede jeg at gribe de muligheder, der opstod, fordi jeg fulgte mit hjerte og gjorde det, jeg havde lyst til. Kreativiteten fik lov at udfolde sig, fordi jeg pludselig havde tiden.

Kaninoen og NaNoWriMo

En ting var, at de vandreture jeg allerede var begyndt på, blev længere og længere, og jeg begyndte at vandre flere dage i træk – helt alene! Til sidst havde jeg tilbagelagt Hærvejen fra Padborg til Frederikshavn i etaper. Nogle af dem med min dejlige mand som følgevogn. Mange vandreture blev gået på Endelave, min barndoms ferieø, hvor vi har haft sommerhus siden 2016. Fra 2018 blev jeg frivillig i Aktiv Ø, hvor jeg tilbød at tage andre med på vandretur øen rundt. Det blev starten på lidt af et eventyr med Kaninoen på Endelave.

En anden ting var den bog, der boblede i min mave om moderne kvindeliv. Jeg faldt over skriveudfordringen National Novel Writing Month, populært kaldet NaNoWriMo og i november 2017 skrev jeg så det sprøjtede og fik hul på at skrive skønlitteratur. Romanen er stadig ikke færdig, for redigeringsfasen trækker ud, jo mere jeg lærer i processen. (Men jeg nærmer mig!)

At springe ud som selvstændig langt om længe

Under Corona-nedlukningen benyttede jeg mig af mange af alle de gratis tilbud om online-kurser og Facebook-grupper til at lære nyt og indgå i communities omkring især skrivning. Det slog mig, hvor oplagt det var at kombinere vandringen med skriveøvelser i naturen. Jeg prøvede det af på mig selv og skrev et par artikler om det.

Og så pludselig i dette milde efterår var det, som om alting gik op i en højere enhed. Jeg meldte mig til en afklaringsworkshop om at blive selvstændig gennem min fagforening (Magisterforeningen) og endte med at blive godkendt til sidste hold på det velansete og gennemprøvede koncept ”Medstrøm” hvor jeg i øjeblikket er i gang med ”Power Up”-forløbet.

Min forretning kommer til at stå på tre ben (min Business Coach – jep, sådan én har jeg for tiden – siger, der er intet bedre end en trebenet skammel!):

 1. Vandreture på Kaninoen på Endelave
 2. Writers Walks for folk der vil styrke deres skrivelyst og
 3. Mit forfatterskab med diverse aktiviteter.

Kanino-guide på Endelave

Mit første hold til writers Walk i Boller skov og slotspark.

Den lange to-do-liste

Jeg har lang vej endnu, en ustyrligt lang to-do-liste og en arbejdsplan lagt frem til jul. Men jeg har afholdt den første Writers Walk med deltagere, og de var begejstrede. Og med dette blogindlæg deler jeg begyndelsen af min odysse med dig her på bloggen. Jeg kan endelig se mig selv som selvstændig – som jeg skrev i et tidligere blogindlæg: Jeg har brudt min egen overbevisning om at det ikke kunne lade sig gøre for mig af alle mulige grunde.

Så er det skæbnen, der spiller mig et puds? Har der hele tiden været en mening med, at jeg ikke fik de jobs, jeg søgte? Jeg tror ikke på det, men det gør det nemmere endelig at finde ro i, at det nok skal gå med min nye chef. Hun er 51, og jeg tror, hun er mildnet med årene. Faktisk tror jeg, hun er rigtig dygtig til det, hun gør.

Har du nogle gode råd om at springe ud som selvstændig? Smid en kommentar til mig, så bliver jeg glad!

23 Kommentarer

 1. Mimi

  Hej Birgit

  Tillykke med din nye virksomhed, det er en fantastisk ide med at kombinere det at skrive med at gå. Jeg får også rigtig meget ny skriveenergi når jeg går ture.

  Mvh Mimi K

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tusind tak, Mimi. Jeg har haft så travlt med at blive færdig med hjemmeside, at jeg har overset din søde besked. Nu er jeg ved at være klar – og jeg er så spændt på, hvordan det bliver taget imod 🙂
   Bedste hilsner Birgit

   Svar
 2. Ulla Lauridsen

  Vil du ikke sende mig en mail, så jeg kan sende dig mit skriv til nye selvstændige?
  Uanset – velkommen til og held og lykke med det.
  Mvh Ulla Lauridsen

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tak. Ulla. Jeg har sendt en mail afsted til dig 🙂

   Svar
 3. Linnéa Svensson

  Så dejligt at læse!!! Du følger dit hjerte, fedt så er du på rette vej! Selvfølgelig skulle du ikke få de jobs du søgte, selvfølgelig skulle du blive hele Danmarks wrigthers walker og tage os med ud på eventyr i natur og som skribenter. Tillykke med din nye stilling!!
  Knus fra Linnéa

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tak for din søde besked, Linnea 🙂 Ja, der var nok en mening med det hele – sådan føles det i hvert fald nu!

   Svar
  • Jette R

   En fælles bekendt satte mig på sporet af Din nye virksomhed.

   Der er en el fælles tanker.

   Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tak for beskeden, Jette. Jeg glæder mig til at møde dig til Writers Walk, så må vi dele erfaringer 😉

   Svar
 4. Jane Maltesen

  Det lyder spændende med dit koncept.
  Jeg har faktisk planer om at tage mine voksne børn med på kaninoen.
  God vind til dig ?

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tak, Jane 🙂 Du må endelig tage dine børn med til Endelave!

   Svar
 5. Rasmus

  Tillykke med din smilende søde chef. Det lyder super godt.

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tak, Rasmus! Det håber og tror jeg, det bliver 🙂

   Svar
 6. Aase Nørgaad

  Tillykke med din nye chef Birgit. At være med dig på Writers Walk var en spændende og inspirerende tur, som jeg kan varmt anbefale til andre. Ser frem til en ny tur.
  Venlig hilsen Aase Nørgaard

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Hvor er det dejligt at høre, Aase 🙂 Tusind tak!

   Svar
 7. Rolf

  Go for it. Hvis du har for brug for min hjælp siger du bare til. Masser af god vind her fra.

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tusind tak, Rolf! Det er rigtig dejligt at vide 🙂

   Svar
 8. Mie

  Tillykke med det Birgit. Jeg glæder mig til at følge dig. Du er supersej og dygtig!

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tak, søde Mie. Du er virkelig en stor støtte <3

   Svar
 9. Mette Arleth

  Tillykke med din nye chef og den trebenede skammel 🙂 Jeg kunne godt tænke mig at komme med på en af dine Writer’s walks ved lejlighed.
  Jeg har ikke gode råd at give om at være selvstændig, men jeg tror det ligger til alderen vi har (jeg kan se vi er jævnaldrende 😉 ) at reflektere over hvordan man bliver chef i sit eget liv. Der er ikke lige så meget energi at give af som for 20 år siden, men der er heller ikke lige så mange umiddelbare forpligtelser, og så er det jo oplagt at blive lidt mere kræsen med hvem og hvad man synes energien skal bruges på. Det tænker jeg en del over.
  Jeg er ret imponeret over folk der kan være deres egen chef i en enmandsvirksomhed. Mange uger (måneder) med hjemmearbejde i coronatiden gør det helt kart for mig hvor udfordrende det ville være for mig at holde fokus og motivation hvis der ikke var kolleger og chefer at spille sammen med. En som jeg synes er god til at få det til at fungere, og som er god til at formidle det er en svensk kvinde jeg følger på Instagram. Hendes profil hedder Explorealittelmore og den vil jeg gerne anbefale.

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Kære Mette.
   Det ville glæde mig så meget at få dig med på Writers Walk :-)Tak for din kloge kommentar. Jeg oplever, at omstændighederne har tvunget mig til at tage imod en gave, som jeg først nu kan se værdien af. Det er en udfordring at holde styr på det hele, men også spændende. Jeg har fundet Explorealittlemore – og i øvrigt også dig 😉
   Kh Birgit

   Svar
 10. Jørgen

  Det er rigtigt spændende, og jeg ønsker dig god fornøjelse, held, lykke og gode oplevelser som selvstændig. Skriveriet kan du til fingerspidserne, og vandreturene ser det ud til, at du nyder i fulde drag – så mon ikke du med denne cocktail af kompetence og livsglæde kan få det nye liv til at give dig alt, hvad du ønsker af indhold og værdi? Det tror jeg!

  Svar
  • Birgit Juel Martinsen

   Tusind tak for de varme ord, Jørgen. Du ved jo, jeg har prøvet en gang før for en del år siden, men det føles mere rigtigt denne gang. En del erfaringer klogere – også på hvad jeg VIRKELIG har lyst til.

   Svar
   • Jørgen

    Det var så lidt – fortæller bare, hvad jeg ser 😉 Super, når lysten driver værket. Så kan det kun gå godt – erfaring hjælper bestemt også 🙂

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *