Sidste år ved denne tid hørte jeg for første gang om NaNoWriMo – National Novel Writing Month. Jeg var lige så blank på, hvad det er, som du måske er lige nu. NaNoWriMo handler om at prioritere sin skrivning, smide perfektionisten på porten og få skrevet det, du har på hjerte.

Kort sagt går NaNoWriMo ud på, at man forpligter sig selv på at skrive 50.000 ord på en måned. Det svarer til en (lidt kort) roman. Projektet er amerikansk, men skribenter over hele verden har oprettet sig som brugere og skriver på livet løs hvert år i november.

NaNoWriMo har eksisteret siden 1999. Som bruger får du et trackingsystem, der holder styr på dine fremskridt. Du bliver løbende opmuntret for din indsats – eller til at blive ved. Du får også adgang til debatfora om alle tænkelige emner.

Fokus på skriveprocessen

Det handler om at skrive derudad uden at tænke for meget over resultatet. Virkelig at skille skriveprocessen fra redigeringsprocessen. For mig var det en fantastisk måde at komme i gang med mit første skønlitterære projekt.

Jeg havde en idé til en roman om en pilgrimsrejse i hovedet, men jeg havde aldrig skrevet fiktion før. Selvom jeg har skrevet en fagbog (en biografi om en kræftramt kvinde) tidligere, kunne jeg ikke komme i gang med min roman. Måske fordi jeg altid har skrevet journalistik og tekster med kommunikationsformål. Tekster med strenge krav om at være præcis, kortfattet og frem for alt korrekt.

There are some writing lessons you can only learn by giving yourself room to make mistakes, and then making them.

NaNoWriMo

Giv lods!

Med NaNoWriMo havde jeg hver dag et mål på knap 1.700 ord for at kunne nå op på de 50.000 ord på en måned. Så var der ikke plads til perfektionisme eller for meget selvkritik. For mig gav det historien vinger. Jeg skrev derudad og oplevede, hvordan den voksede sig større, end jeg havde regnet med. Den udviklede sig i retninger, jeg ikke havde forudset.

Mange drømmer om at skrive en bog, men føler aldrig tiden er til det. Men hvis du i en måned prioriterer det, kan det lade sig gøre at komme igang. Stå en time tidligere op og skriv. Sæt nogen timer af i weekenden eller find andre huller i din hverdag og SKRIV!

Redigering kommer bagefter

Jeg nåede de 50.000 ord, men jeg blev ikke færdig med romanen. Efterfølgende har jeg knoklet videre med at skrive den færdig. Undervejs fandt jeg ud af, at der var research, jeg manglede for at nå frem til den udviklingsroman, jeg vil skrive. Derfor har jeg i løbet af i år tilbagelagt hele Hærvejen for at kunne gennemføre projektet. Redigeringsprocessen bliver lang, men jeg har et råmateriale at arbejde med, og det er det væsentligste.

NaNoWriMo er tænkt som et projekt, man gennemfører ved siden af en almindelig hverdag med job, familie og andre gøremål. Det er for forfatterspirer og forfattere, som har brug for den ekstra motivation til at få den historie ud, som de går og drømmer om.

Gode råd om NaNoWriMo

Det er gratis at oprette sig, og du kan ikke tabe noget ved at gøre forsøget. Her er en artikel med masser af gode råd til at gennemføre NaNoWriMo. God skrivelyst!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *