Som medlem af alumnenetværket på Aarhus BSS (dét der hed Handelshøjskolen, før der gik engelsk i skolenavnene) var jeg inviteret til konference om kvinder og karriere på tærsklen til efterårsferien. Jeg tog imod invitationen med kyshånd. Der er så mange åbne spørgsmål alene i titlen ’Kvinder og karriere’, for ville det give mening at lave en konference om ’mænd og karriere’? Ikke rigtig, vel?

Hvert år på kvindernes internationale kampdag (8. marts) bliver spørgsmålet stillet, om kvinderne virkelig har noget at kæmpe for – er de i virkeligheden ikke blevet det stærke køn? Det er jo dem, der får de lange uddannelser og de gode karakterer. Jeg var selv en af dem, der klarede sig rigtig godt gennem skolesystemet. Men for at have fået flere stjerner på skuldrene, skulle jeg nok havde lyttet til en af dagens opfordringer tidligere: Drop flinkeskolen.

Rollemodeller

Det var fire seje, kloge og veltalende kvinder, der stod for oplæggene på denne dag. Ordstyrer Christel Skousen Thrane kaldte dem rollemodeller, og det kan man godt sige, selvom der ikke kom nogen klare svar til de mange unge kvinder, der sad i salen med ønsker om også at være mødre.

Christina Lundsgaard Ottsen forsker i ledelse, og hun startede med at liste fakta og undersøgelser op, der bekræfter, at der ér forskel på mænd og kvinders karrierer – af mange forskellige grunde: kulturelle, biologiske, historiske.

Hun påpegede bl.a. at det er paradoksalt, at mange ledere typisk er uddannet indenfor ‘hårde’, tekniske fag, selvom ledelse i høj grad handler om mennesker. En anden vigtig pointe var, at erhvervslivet er skabt AF mænd FOR mænd, og derfor bliver det et spørgsmål om at ’fikse kvinden’, så hun passer ind i det eksisterende, mens der i virkeligheden bør lægges mere værdi i diversiteten af at have både mænd og kvinder i topledelse og bestyrelser.

Stoleleg om karriere

Netop dét har Tine Arentsen Willumsen, endnu en oplægsholder med et ærefrygtindgydende CV, tænkt sig at gøre noget ved. Hun er initiativtager til DDC Women’s Leadership Program, en særlig lederuddannelse for kvinder, der har støtte fra en række store virksomheder.

Hendes mission er at få flere af de talentfulde kvinder hele vejen til tops. Der sker nemlig noget undervejs i karriereforløbet, så langt flere kvinder end mænd falder fra undervejs. ’I sidste ende er det en stoleleg, og problemet er, at der er nogen mænd, der er nødt til at opgive deres stol for at give plads til kvinder,’ konstaterede hun.

Til kamp mod de indre musketerer

Den eneste mand på oplægsholderlisten var René Rohrbeck, rektor for Aarhus BSS, og han satte i sin velkomst fingeren på problematikken i dagens emne. ’I hver klasse er der et par enkelte studerende med en ukuelig selvsikkerhed, der er ligeglade med, hvad andre tænker, og ser sig selv som kommende CEO,’ sagde han. De er altid mænd. Men sådan er kvinder nødt til også at se sig selv, var hans pointe.

Det var også major Nina Ullers budskab. Hun er prodekan på Forsvarsakademiet og ’super sej’. Jeg kan ikke forestille mig, hun er bange for noget som helst. Med dagens bedste oplæg fik hun os med en lille mentaløvelse til at føle helt fysisk, hvordan vi som kvinder må øve os på en kampstrategi, hvor vi erkender, at der både er en indre og en ydre kamp, der skal kæmpes.

En leder skal på den ydre front kæmpe sig til et mandat fra oven, der giver autoriteten til at være leder og et mandat fra medarbejderne, som skal vise én følgeskab. Men mindst lige så vigtigt er det indre mandat fra kvinden selv om at se sig selv som leder og tage en duel med de indre musketerer, som prøver at overbevise om, alt det der kan gå galt. Det er de indre stemmer, der presser på for at lukke ned, udsætte og siger du ikke er god nok, der først og fremmest skal tæmmes hos kvinder.

Barsel er ikke karrierefremmende

Direktør Chris Dahlerup var den eneste oplægsholder, der i sit oplæg fortalte om at have børn og karriere. Hun indrømmede, at hun var politisk ukorrekt, når hun frarådede, at kvinder holder lang barselsorlov eller helt melder sig ud af arbejdspladsen under barslen. Barsel er bare ikke karrierefremmende, var hendes kontante udmelding.

Hendes opskrift på en flot karriere var at arbejde hårdt og fokusere på det, du er god til. Hent børnene sent, men vær til stede i nuet – lær meditation – og gør gode ting for dig selv, så dine batterier kan blive ladet op.

Gode råd om karriere for kvinder

Dagens paneldebat blev afsluttet med ét godt råd fra hver af de tre oplægsholdere, der deltog i debatten. Rådene lød:

  • Forskeren: Få børn tidligt
  • Direktøren: Øv dig i at fejle
  • Majoren: Tag valget på dig

Som en af de ældre deltagere på konferencen gik jeg derfra med bevidstheden om, at jeg aldrig når helt til tops. Men jeg har stadig ambitioner, som de fire seje oplægsholdere gav mig lyst til at gå efter – og jeg er fri for at stå i dilemmaet mellem børn og karriere, som tydeligvis stadig eksisterer.

Jeg er stolt af at have sendt tre dejlige børn ud i verden. Jeg er også stødt på begrænsninger i mit arbejdsliv. Jeg ønsker for mine unge medsøstre, at fokus flyttes fra den magtbaserede motivation for ledelse til en mere værdibaseret. At kvinderne ikke længere bliver en minoritet (med tilhørende minoritetskendetegn) i de øverste ledelseslag og bestyrelser, så vi får et bedre arbejdsmarked for alle.

Tidligere delt på LinkedIn den 13. oktober 2017.