’Jeg elsker at skrive’. Sådan hører jeg mig selv sige nogen gange. Men hvorfor skriver du? Det blev jeg afkrævet svar på for nylig. Svaret er både enkelt og kompliceret.

For et par uger siden delte jeg en video, hvor jeg fortæller om min jobsituation. Videoen er kort, for det skal sådan nogle være. Derfor er der selvfølgelig ting, jeg ikke kommer ind på. Måske også noget, jeg burde have haft med.

En gammel studiekammerat skrev til mig med nogle af de ubesvarede spørgsmål. Hun synes, jeg skal være tydelig omkring mit ’HVORFOR’. Hvorfor skriver du? Hvorfor involverer du dig i frivilligt arbejde? Hvorfor bruger du tid på SoMe?

At påvirke med ord

Spørgsmålet om hvorfor jeg skriver, stiller de fleste skrivende sig – Karl Ove Knausgaard har for nylig udgivet en hel bog med den titel. Mit korteste svar er, at jeg oplever, at jeg kan påvirke folk med det, jeg skriver, og det er en kæmpe tilfredsstillelse.

I forbindelse med at jeg skrev en kronik i Weekendavisen om at være ledig, fik jeg et væld af positive tilkendegivelser fra folk, der følte, at jeg havde sat ord på lige præcis DERES følelser. Det kunne jeg leve højt på længe – jeg havde gjort en forskel. Så sent som i sidste uge fik jeg en venneanmodning på Facebook fra en kvinde, der takkede mig for dén kronik. Inspireret af den har hun lavet tre kunstværker med titlen ’Afslag’, som er kommet med på Kunstnernes Påskeudstilling 2019 i Aarhus. Spørg lige om jeg er stolt.

At sætte ord på følelser

Da jeg for otte år siden skrev bogen ’Tro, håb og kærlighed – en historie om kræft’ oplevede jeg også at have skabt noget virkelig meningsfuldt. At jeg havde sat ord på oplevelser og følelser som i kraft af den sammenhængende fortælling altid vil være i verden. Ikke mindst er det blevet et værk, som betyder noget for dem, der havde historien tættest inde på livet.

Jeg skriver på en roman, fordi det giver mig mulighed for at fortælle en fiktiv historie om nogle af de problematikker, jeg møder i den tid, vi lever i. (Og det tager mig lang tid, fordi jeg vil sikre mig med redigering, redigering og atter redigering, at den er god nok til at komme ud og blive læst.)

Faglig stolthed

Jeg skriver, fordi det er dét, jeg kan. Det giver mig et kick at formulere sætninger, der lyder godt og formidler et budskab. Det er en faglig stolthed på linje med en murer eller tømrer, der har bygget et hus. Lige som de har lært sig et håndværk og forfinet det, har jeg uddannet og øvet mig i at skrive godt. Og lige som man kan se forskel på et gør-det-selv-hus og et hus bygget af en dygtig håndværker, kan man også se, om virksomheder prioriterer at få lavet gode tekster og kommunikation.

I mit tidligere arbejde sendte jeg nyhedsbreve ud, og jeg elskede at se, når åbningsraten slog rekorder. Eller når tilmeldingerne til en konference eksploderede efter en marketingindsats. Eller jeg kunne skabe forståelse for en problemstilling gennem en artikel. Eller få brugere til at forstå et produkt gennem en god vejledning.

Et meningsfuldt ’why’

Er det et meningsfuldt ’Hvorfor’? Et ’Why’ der får mig til at skille mig ud fra mængden? I disse SoMe-tider er det svært at skille sig ud, og det er svaret på det andet spørgsmål. Hvorfor bruger jeg tid på SoMe? Fordi det er den digitale måde at komme ud med sit budskab. Det er uomgængeligt, når man arbejder med kommunikation, at man skal have styr på de sociale platforme. Og så synes jeg faktisk, det er sjovt. Jeg har fået nye venner og bekendte af den vej. Det udvider på mange måder min horisont.

Det frivillige arbejde

Og så, for dig der er nået så langt i teksten, vil jeg gerne svare på spørgsmålet om frivilligt arbejde. Det er ret enkelt. For mig er det en naturlig del af at være en del af vores samfund at bidrage aktivt til alt det, der får det hele til at hænge sammen: Foreninger, bestyrelser, praktisk arbejde fra brugerne af dét, vi deler. Langt fra alt kan gøres op i penge, og jeg har selv haft glæde af andres frivillige engagement. Selvfølgelig tager jeg også min tørn – det kommer godt igen på mange niveauer. 

 

Skriv endelig en kommentar. Hvad er dit ‘hvorfor’?

Hvis du skriver eller ‘elsker’ at udfolde dig med noget helt andet – hvorfor gør du så det?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *