BOGANMELDELSE: Janne Tornvig Bak skriver godt og levende om at være midt/sidst i fyrrerne og i tvivl om livets retning. Bogen hedder “Glidende overgange” og handler om livets overgange. Fra barn til voksen, fra single til par, fra småbørnsmor til moden kvinde i overgangsalderen.
Bogen følger to spor. I det ene spor følger vi Jannes udvikling, fra hun som 10-årig i 1981 tror, hun har fået menstruation. Hendes mor beroliger hende nøgternt med, at de jo fik rødbeder dagen før. Sporet slutter i 2007, hvor hun er mor til tre, har forsvaret sin ph.d.-afhandling og fået marketingjob i det private erhvervsliv.
I det andet spor følger vi Jannes tanker og reaktioner i forbindelse med midtlivskrisen. Her er forløbet pakket omkring halvandet år i 2015-16. Lægen mener, at humørsvingninger kan skyldes begyndende overgangsalder. I kombination med at børnene bliver voksne, og den første forlader reden, giver det anledning til en masse overvejelser. Krydsklippene fungerer fint. Allerfinest er det, når man mærker, hvordan generationerne gentager hinandens handlinger i en uendelig cyklus.
Den første…
I erindringssporet er der nedslag til den første forelskelse, den første rigtige kæreste og mødet med ham, der bliver ’den eneste ene’ og far til hendes børn. Vi kommer med på dannelsesrejse i Mellem- og Sydamerika – uden kæreste. Senere er forfatteren som medfølgende hustru udstationeret i USA og hjemmegående med et par småbørn.
I det nutidige spor er det især tvivlen om karriere, der fylder. Vi følger overvejelserne, om det nu egentlig er det rigtige, hun laver. Selvom hendes job fra et objektivt perspektiv er godt både med hensyn til prestige og løn, er hun overhovedet ikke glad for det. Til sidst gør hun noget ved det – og det er der kommet ”Glidende overgange” ud af.
Back to the eighties
Der er mange fine og tankevækkende beskrivelser især af barne- og ungdomsårene. Jeg er sikker på at mange, der ligesom jeg har været barn og ung i firserne og halvfemserne kan genkende de sjove detaljer som chiffontørklæderne, drikkeautomaten på skolen, Rick Astley og Anna Wahlgrens bibel om børneopdragelse.
Derudover er der et underliggende tema om det kvindelige. At vente på at blive kvinde, når man er den sidste pige i klassen, der begynder at bule og får menstruation. Usikkerheden omkring vægt og udseende. Usikkerheden om, hvordan man er en ’rigtig studerende’. Skal man bo i lejlighed inde i byen eller kan man bo på landet med sin kæreste? At gå til lægen og få at vide, at man nok er i starten af overgangsalderen.
Selvudgivelse af høj kvalitet
På bogens omslag står, at bogen er fiktion baseret på forfatterens erindringer og oplevelser. Jeg synes handlingen balancerer fint med den store vægt på forfatterens personlige opfattelse af verden, der undgår at blive for privat. Selvom det er hendes egen historie, rammer Janne Tornvig Bak med sin beskrivelse af kvindelivet noget genkendeligt, som gør, at overvejelserne rammer universelt.
”Glidende overgange” er en selvudgivelse af høj kvalitet. Jeg gætter på, at begrundelserne for de afslag, forfatteren har fået fra forlag om at udgive bogen har handlet om, at Janne Tornvig Bak ikke er kendt nok til, at hendes ’Memoirer fra en midtlivskrise’ kan sælge. Det er ærgerligt, for jeg synes, der er brug for disse historier fra almindelige kvinder. Der er formentlig flere, der kan spejle sig i Jannes historie end i en topmodels overvejelser om overgangsalder (selvom de bestemt også kan være interessante!).
Vellykket og tankevækkende
Og så er Janne Tornvig Bak jo slet ikke så almindelig. Cand.mag. og ph.d. i litteratur, Marketing Manager og helt tydeligt med ordet i sin magt og evnen til at fastholde sin læser. Med et forlag i ryggen vil jeg tro, bogen var blevet lidt strammere redigeret. Fx flytter udlandsafsnittene fokus væk fra bogens kerne, selvom de hverken er dårlige eller uinteressante.
Ind imellem bliver der skruet rigeligt på metaforerne. Jeg synes fx, det er lidt uretfærdigt, at en psykolog, der kommer med nogle ganske fornuftige råd, får øgenavnet ’Øglen’. Men det er småtingsafdelingen.
Alt i alt synes jeg ”Glidende overgange” er en vellykket og tankevækkende bog, som jeg var godt underholdt af at læse. Min egen eksistens blev sat i perspektiv, og det var nok derfor, jeg fløj igennem bogen. Jeg blev berørt af alt det genkendelige. Både fordi jeg selv er i samme alder, og fordi bogen er godt skrevet.
Janne Tornvig Bak: ”Glidende overgange – Memoirer fra en midtlivskrise”, Late Bloomers, 8. marts 2019
Bogen er stillet til rådighed af forfatteren.
P.S. Bogen her er den anden, jeg læser på et par måneder, hvor ordet krise indgår i titlen. I bogen ”Jeg lever” håndterer den kvindelige forfatter en livskrise ved at vandre alene i fem måneder. Tankevækkende så forskellige liv og muligheder vi har, men i begge tilfælde er der kommet en (god) bog ud af det.
0 kommentarer