Kan du lide at lytte, når du er ude at gå, får du her seks podcasts til dine gåture. Podcasts, der er vidt forskellige. Bliv fx opdateret på valgets betydning eller grin med en feministisk komiker. Jeg abonnerer på dem alle.
Er du helt grøn på podcastområdet, kan du læse et tidligere indlæg om at komme i gang.
Seks podcasts du skulle tage og prøve
Valgets tale
En kort, topaktuel podcastserie i fem afsnit fra Weekendavisen. Arne Hardis, som skriver om politik i Weekendavisen, gennemgår fem betydningsfulde valg fra 2. verdenskrig og frem sammen med en ny gæst i hvert afsnit. Det første efterkrigstidsvalg i 1945, valget i 1960, jordskreddet i 1973, ’det glemte udlændingevalg i 1987’ og endelig ’det lille systemskifte i 2001’.
Hvert afsnit varer ca. 25 minutter, så hele serien er hurtigt hørt. Det er interessant baggrundsviden op til det kommende folketingsvalg. Serien giver også en historisk indsigt i, hvorfor tingene er, som de er. Og forklaringer på de strømninger, der førte til ’valgets tale’ på de forskellige tidspunkter.
Here’s the Thing
En amerikansk podcast med skuespilleren Alec Baldwin som vært. Han interviewer skuespillere, forskere, musikere og andre interessante mennesker. Han er ikke journalist i traditionel forstand, så hans interviewmetode virker intuitiv og meget personlig. Det føles som samtaler mere end interviews, fordi værten også gerne inddrager egne erfaringer. Hvis du er Hollywood-interesseret, så er det en podcast, hvor du kan føle dig taget med ind bag facaden. Der ligger et stort arkiv, så det er bare at gå på jagt, hvis der er nogle kendte mennesker, du kunne tænke dig at høre ham interviewe – listen af stjerner er alenlang.
Jeg var vild med en episode, hvor Alec Baldwin interviewer Billy Joel (igen). Der er masser af sjove anekdoter om, hvordan nogle af de populære sange blev til og smagsprøver på sangene – med Alec Baldwin som backup. Episoden kan findes her.
Filmnørdens hjørne
Er du vild med film og bare ikke kan få filmanmeldelser nok, så skal du lytte med på Filmnørdens Hjørne. Der er et fast hold af filmnørder med Casper Christensen (ikke entertaineren, men ham, der anmelder film på TV2 Morgen) i spidsen. Diskussionerne kan være ret nørdede, og jeg kan nogle gange synes, anmelderne er lidt til den blaserte side, men jeg er altid underholdt.
Podcasten har to faste formater: Cinemajour med anmeldelser af aktuelle film (både biograffilm, streaming og serier) og de nummererede podcasts med udvalgte emner og kunstnerinterviews. Seneste (pr. 16/5/2019) Podcast er nr. 175 – Den om Nicolas Cage. Her nørdes igennem på Nicolas Cages filmkarriere krydret med input fra filmentusiastiske medlemmer af Filmnørdens Hjørnes store Forum på Facebook.
Filmnørdens Hjørne er mere end 10 år gammel. Naturligvis er der derfor et kæmpestort arkiv, så der er mange, mange timers lytning, der venter. Det er nemlig også de længste podcasts, jeg har hørt. Tre eller fire timer er vel heller ikke for lidt, når eksperterne går i dybden… Hvad med fx at høre Hjørnets bud på Top 100 bedste film eller 25 bedste filmskurke?
The Guilty Feminist
Podcasten er engelsk (personligt skal jeg vænne øret til den britiske accent) og bestyres af den engelske komiker Deborah Frances-White. Det er optagelser med publikum fra, hvad jeg vil kalde comedy shows med interviews. Der er et fast format, hvor hvert afsnit indledes med, at værten og dagens gæster fuldfører sætningen: ”I’m a feminist but…”
Det er sjovt og uhøjtideligt. Showets formål messes altid af Deborah Frances-White på et eller andet tidspunkt i løbet af alle podcasts: ”The show discusses the big topics all 21st century feminists agree on, whilst confessing the insecurities, hypocrisies and fears that undermine them.”
Emnerne varierer meget, men gæsterne er altid kvinder, og det handler om deres liv og virke. Der er ofte et standup comedy nummer fra værten og en eller flere gæster. Selvom der er mange af gæsterne, jeg ikke kender, er det gode interviews om interessante emner. Jeg er oftest rigtig godt underholdt, samtidig med at jeg føler, jeg får noget substans med under smilet.
Bag om København
Podcasten produceres af Københavns Biblioteker. Værten Berit Freyheit går i bibliotekets gemmer og graver historier frem om København og dens borgere. Det bliver til dramatiske fortællinger om begivenheder, der har formet byen gennem mange århundreder. Historierne er holdt på ca. 30 minutter i en stram, levende form, der tager udgangspunkt i menneskers liv i en anden tid.
I arkivet ligger podcasts om fx ”Rabarberlandets Bonnie & Clyde”, ”Herman Bang og sædelighedsfejden” og ”Det borende X”. Ofte er det byens bagside, det handler om. Fortællingerne er for de historisk interesserede. Jeg synes, de giver os en bedre forståelse af vores egen tid. Ikke mindst kan du få indsigt i historiske emner og mennesker, som du ikke lige kan huske, hvad det nu var med… Podcasten sluttes altid af med henvisninger til, hvor man kan læse mere.
Mørkeland
Denne podcast har i lang tid været min ’guilty pleasure’. Sådan en som jeg ikke helt ved, hvorfor jeg bare altid lytter til, når den udkommer hver mandag. Det er en dansk true crime-podcastserie, hvor to kvinder, Camilla og Kristine, gennemgår virkelige drabssager.
Det er fascinationen i mødet med livets skyggesider, der gør podcasten interessant. De to værter har i hvert afsnit researchet grundigt på en mordsag, som de præsenterer for hinanden og lytterne. Sagerne ligger typisk mange år tilbage.
De to kvinder er fornylig blevet beskyldt for, at deres podcast er usmagelig og ikke tager hensyn til ofrene, men den kritik synes jeg ikke er retfærdig. Bedøm selv.
Man kan sagtens nyde naturen, mens man går og lytter til kloge, sjove og lærerige ord.
P.S. Mangler du flere anbefalinger? Jeg har tidligere skrevet om podcastene ‘Med dansk tale’ og ‘Adfærd’.
Tak for anbefalingerne 🙂 Altid godt med ny inspiration!