BOGANMELDELSE: ”Wild” af Cheryl Strayed er ikke en ny bog (faktisk udkom den i 2012) og vandringen, bogen fortæller om, foregik i 1995. Alligevel anmelder jeg den, da den er et must på en blog, der handler om vandring og bøger.
Cheryl Strayed er 26, da hun begiver sig ud på Pacific Crest Trail langs den amerikanske vestkyst for at vandre knap 1800 km. Hun er lige blevet skilt fra sin ungdoms kærlighed. Hun er plaget af savnet af sin mor, der er død fire år tidligere, kun 45 år gammel. Cheryl føler sig forældreløs, fordi kontakten til den voldelige far stoppede, da hun var seks, og forholdet til stedfaderen er smuldret efter moderens død.
I sin rodløse tilstand har Cheryl flirtet med heroin og kastet sig rundt i mandlige bekendtskaber. Kort sagt: alt sejler for den unge kvinde. Vandringen oplever hun som et nødvendigt skridt for at komme videre med sit liv.
At bære hvad vi ikke kan bære
Cheryl Strayed har i et interview med Oprah Winfrey udtalt, at ”Wild” handler om, hvordan vi bærer det, vi ikke kan bære (”how we bear what we cannot bear”). Den handler om en vandring, der er så fysisk udfordrende, at alle udfordringerne i livet træder i baggrunden. Netop det med at have brug for at trække stikket og få livets udfordringer på afstand er genkendeligt.
Du behøver ikke være ramt af så mange ulykker som Cheryl Strayed for at have den oplevelse. Det er en væsentlig årsag til, at bogen helt fortjent er blevet en klassiker blandt vandrebøger.
Bogen er bygget op over vandringen, der starter i Mojave, Californien, og slutter ved Gudernes Bro ved Cascade Locks i Oregon. Men det er ikke en guidebog, du kan bruge til at pejle efter, hvis du selv skulle have lyst til at tage turen. Derimod er det en rejse gennem fortiden med masser af flashbacks til barndom, ungdom og en snublen ind i voksenlivet.
Forberedt og uforberedt på én gang
Med vandringen forsøger Cheryl at rede trådene ud fra især tabet af sin mor og ægteskabet med en mand, hun har giftet sig med som 18-årig; en mand hun stadig elsker, men alligevel ikke kan blive sammen med.
Cheryl er på én gang forberedt og totalt uforberedt på turen. Hun har sat sig ind i udstyr og købt, hvad hun forventer at få brug for. Hun har pakket forrådskasser, som er sendt i forvejen, så hun kan få dem udleveret på rutens små postkontorer efterhånden, som hun når fremad. Men fysisk har hun ikke trænet lange vandringer. Hendes oppakning er voldsomt stor, og hendes støvler viser sig at være for små. Hendes fødder er på hele turen plaget af vabler, og hun taber seks tånegle undervejs.
Det ubærlige tab af en mor
Forholdet til moderen er det bærende for fortællingen. Den unge kvinde lærer undervejs at acceptere det kærlighedstab, som moderens død er. Hun lærer at tilgive sig selv – men først til sidst. Som Cheryl Strayed skriver så rammende:
”Det var helt igennem urimeligt og uretfærdigt, at min mor var taget fra mig. Jeg kunne ikke engang hade hende ordentligt. Jeg fik aldrig mulighed for at vokse fra hende og lægge afstand til hende, rakke hende ned over for mine veninder og konfrontere hende med de ting, jeg ønskede hun ville have gjort anderledes, og derefter blive ældre og forstå, at hun havde gjort sit bedste, og indse, at hun faktisk havde været en skidegod mor, og til sidst tage hende til nåde. Hendes død havde gjort dette umuligt. Den havde gjort mig umulig. Den havde stækket mig på toppen af mit ungdommelige hovmod.”
Wild er velskrevet vildmarkslitteratur
”Wild” giver en god skildring af, hvorfor mennesker kaster sig ud i sådan en styrkeprøve, som en vandring på 1.800 kilometer er. Bogen er velskrevet og veksler veloplagt mellem beskrivelser fra turen, de oplevelser, vandringen kaster af sig og historierne, der er gået forud.
Det er anden gang, jeg læser bogen, og jeg har vekslet mellem at læse den fysiske bog og lyttet til lydudgaven på Bookmate, mens jeg selv har vandret. Det egner den sig godt til – selvom jeg måtte abstrahere lidt fra oplæseren ind imellem. Jeg foretrækker en neutral oplæser, men det er en smagssag. Lyt og eller læs “Wild” for at få en gribende og opløftende oplevelse!
Cheryl Strayed: ”Wild – en fortælling om at fare vild og finde sig selv igen”, oversat af Ellen Boen, C&K Forlag, 2012, 360 sider
Bogen er dels købt på bogudsalg hos Bog & Idé, dels lyttet fra Bookmate.
P.S. I 2019 anmeldte jeg bogen ”Jeg lever” af den danske journalist Gitte Holtze. Den bog er skrevet efter internettets og mobiltelefonens indtog på ruten og handler om en vandring på hele den 4.265 km lange Pacific Crest Trail. Begge bøger er absolut værd at læse.
0 kommentarer