BOGANMELDELSE: Alle kan skrive, og det kan være terapeutisk at gøre det. Men at skrive en bog for at få den udgivet kræver mod og vedholdenhed. Louise Rams kommer i håndbogen ”Skriv det – En kærlig opfordring” rundt om det hele.
”Skriv det – En kærlig opfordring” er bygget op af en lang række korte essays om at skrive. Det er ikke en stringent kogebog med punkt for punkt-anvisninger til, hvordan du skal skrive, redigere, kontakte forlag og alt muligt andet praktisk i forbindelse med arbejdet med en bog.
Snarere er det en inspirationsbog med skriveøvelser og opmuntringer i mange udformninger til at komme i gang, fortsætte, nuancere og videreudvikle din skrivning. Bogen er faktisk i sig selv et eksempel på den lystfyldte skrivning, Louise Rams plæderer for.
Frihed i skrivningen
Undertitlen på ”Skriv det” er: ”Find frihed i din skrivning. Mod og tillid til at være ærlig og oplev eventyr.” Louise Rams deler gavmildt ud af sig selv og bruger egne anekdoter til at illustrere, hvad hun mener med, at man kan skrive om alt. Hun er ikke tilhænger af ’den strenge overlærer’ eller kritikeren, der læser med over nakken med rynket pande. Han bremser din kreativitet med din frygt for, om det, du skriver, er godt nok.
Tværtimod skal du tale blødt til dig selv og lade skriften flyde uhindret. Selvom det kan være godt at læse fagbøger om at skrive og gå dybt ind i håndværket, opfordrer Louise Rams til at passe på skriveglæden.
”Så beskyt dit indre skrivebarn, som skulle du vogte over en skattekiste (hvilket det i virkeligheden er).”
Hav en affære med din skrivning
Louise Rams er cand. phil. og psykoterapeut. Den terapeutiske side af hendes virke mærkes tydeligt i ”Skriv det”, hvor hun bl.a. noterer: ”At skrive er at nære din sjæl, og det er en måde at komme i kontakt med følelserne i dig.” Hun taler ligefrem om at have en kærlighedsaffære med sin skrivning og opfordrer dig, hvis du er glad for at skrive:
”Lad dig flirte med, lad dig styre af din nysgerrighed, og skriv kun om det, du har lyst til. Frihed, interesse og lyst er kerneord til at forløse din skrivning og til at opbygge en kærlighedsaffære med din kreativitet.”
Skrivningen er samtidig din egen, som kun DU har kontrol over. Louise Rams opfordrer til at fokusere på processen frem for produktet. Fokusér ikke på at blive udgivet på fornemme forlag, men anerkend fx bare at få skrevet til de nærmeste og beskyt dig selv mod kritik. Men hvis du beslutter dig for at skrive for at blive udgivet, kræver det vedholdenhed. Der er derfor en hårfin balance mellem ikke at være for hård ved sig selv for at gennemføre den lange proces gennem skrivning, redigering mm. og så den lystfyldte affære.
Skriv det med kærlighed og (lidt) smerte
”Skriv det” er hurtigt læst og er i et lille format, som snildt kan være i en håndtaske. (Sammen med den notesbog, du altid skal have med dig til at skrive inspirerede tanker ned til senere brug!) Den vil være fin at tage frem med jævne mellemrum for at minde dig selv om at skrive med kærlighed til skriften og det, den giver dig. Derudover kan de mange skriveøvelser inspirere igen og igen.
Endelig minder forfatteren kærligt om at ”en god bog er en færdig bog”. Balancegangen er der hele tiden. Selvom det er skønt at skrive, er det ikke nødvendigvis nemt.
Louise Rams: ”Skriv det – En kærlig opfordring”, Forlaget Lilje, 156 sider, 29. december 2019
Bogen er stillet til rådighed af forfatteren
P.S. Jeg er selv skrivende og følte mig i høj grad ramt af Louise Rams fine, lille håndbog. Mine tanker om at skrive har jeg tidligere skrevet et blogindlæg om.
0 kommentarer