BOGANMELDELSE: Du kan skrive de mest velformulerede ansøgninger og udforme det lækreste CV uden at komme til en eneste samtale. Jeg ved det – jeg har været der. Anne Marie Valentin vil med sin bog ”Tak for din ansøgning” have dig til at se på din jobsøgning med nye øjne – og hun lykkes med det.

Jeg kan lige så godt sige med det samme, at jeg er svært begejstret for ”Tak for din ansøgning – Vi er gået videre med en anden!”. Det er en anderledes jobsøgningsbog, som du skal læse som ” […] den ’baggrundsmusik’, der sætter dig i stand til at lande dit næste job”. Derfor finder du ingen formler eller skabeloner for, hvordan du skriver den rigtige ansøgning. Det handler nemlig mere om DIG.

Bogen vil have dig til at arbejde med dit mindset og udvide begrebet om jobsøgning til mere end kompetencer og den ’rigtige’ ansøgning. Som Anne Marie Valentin skriver: ”Du kan være rigtig god til dit job, selvom du ikke er glad for det længere.”

Så gælder det om at finde ud af, hvordan du får succes i livet (med tilfredshed, balance og arbejdsglæde) og ikke bare i verden (med fin titel, god løn og status).

Overbevisningernes betydning for din jobsøgning

Måden du skriver på og dit valg af de job, du søger, er påvirket af din måde at se på verden. ”Din jobsøgning er styret af dine overbevisninger,” skriver Anne Marie Valentin. Hun forklarer, hvordan dine positive og negative antagelser kan skævvride – eller hjælpe – jobsøgningsprocessen. I klart sprog giver hun enkle opgaver til at ændre de styrende overbevisninger.

Forfatteren præsenterer også de fire forskellige ”karrieretyper” i karrieremodellen. Den beskriver, hvad forskellige mennesker motiveres af. Der er eksperten, den lineære (lederen), den udvidende (motiveret af personlig udvikling) og episodikeren, der er den typiske iværksætter. Det er god indsigt, når du skal se på din egen karriere og vurdere, hvilken slags virksomhed du vil passe i.

Samtidig er bogen velskrevet og hurtigt læst. Efter hvert kapitel er der en opsamling af de vigtigste pointer. Andre hovedpunkter er fremhævet i grå kasser strøet ud over hele bogen, så det er nemt at bladre tilbage og finde relevante passager. Selvfølgelig indeholder bogen også gode tips til at skrive den gode ansøgning, anvisninger på hvad et CV skal indeholde og forberedelse til samtalen.

Den modne jobsøger

Muligvis er grunden til, at jeg er så begejstret for bogen, at jeg er midt i (arbejds-)livet og har mange erfaringer at trække ind i min jobsøgning. Anne Marie Valentin skriver: ”Behovet for at have et job, vi kan lide og som giver mening og ikke føles som ’arbejde’, vokser med alderen!”

Hun beskriver meget præcist, hvordan det kan føles at være løbet sur i arbejdslivet og have svært ved at flytte sig i en ny retning. Enten fordi man er blevet fyret og har fået nogle knæk på selvtilliden. Eller fordi man sidder fast i trygheden ved den faste lønoverførsel og ikke tør gøre noget ved det.

På trods af det tror jeg, at alle jobsøgende – også de unge og nyuddannede – kan have stort positivt udbytte ud af at arbejde med deres jobsøgningsproces, sådan som Anne Marie Valentin anviser. Jobsøgning er nemlig også storytelling, og alle jobsøgere har brug for at vide, hvilken historie de fortæller om sig selv. Bevidst og ubevidst.

Nederlagsfølelse afløst af gejst

Jeg er selv i en situation, hvor jobsøgning er relevant. Faktisk har jeg haft bogen liggende et stykke tid, fordi jeg ikke følte, jeg havde overskud til at blive konfronteret med gamle afslagsfremkaldte nederlagsfølelser. Den frygt havde jeg dog ikke behøvet at have. Den optimistiske tone og nøgterne beskrivelse af processen har givet mig lyst til at komme i gang med jobsøgning igen. Jeg er spændt på, om den gejst, jeg sidder tilbage med, vil udløse et drømmejob!

Anne Marie Valentin: ”Tak for din ansøgning – Vi har valgt at gå videre med en anden!”, Forlaget Forfatterskabet.dk, januar 2019, 212 sider

Bogen er stillet til rådighed af forlaget.

P.S. Der er visse ligheder mellem denne bog og Charlotte Mandrups bog ”Mig A/S”, som jeg tidligere har anmeldt. Begge bøger fokuserer på at hjælpe læseren frem til en dybere forståelse af, hvad du egentlig vil i dit arbejdsliv. I ”MIG A/S” kan du finde konkrete råd til at komme videre som selvstændig. I ”Tak for din ansøgning” handler de konkrete råd om at søge – og få – det rigtige job. Som begge bøger påpeger: Uanset om du er ansat eller selvstændig, så skal du sælge dig selv. Det giver de begge gode råd til.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tak for din ansøgning - FORFATTERSKABET.DK - […] “… jeg kan lige så godt sige med det samme, at jeg er svært begejstret for “Tak for din…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *