Da jeg blev uddannet cand. mag. for 20 år siden, var der fokus på, hvordan vi humanister kunne sælge os selv som en skæv, men højt kvalificeret arbejdskraft til virksomheder og organisationer. Indrømmet, det var en ujævn vej, jeg fik ind på arbejdsmarkedet, men jeg lærte en masse og har været i fast job alle årene, hvor jeg har brugt alle mine kompetencer.
For nylig får jeg tilbud om at deltage i et seminar om at få ”Job som humanist”. Det overrasker mig: Er det virkelig stadig et problem at sælge sig selv som humanist? Jeg er den nysgerrige type, så selvfølgelig tager jeg med.
Vi mødes i Bygningen i Vejle på en regnvåd novemberdag. I den store sal er der dækket fint op til knap 100 ledige humanister. De fleste er unge og håbefulde. Ind imellem er der kvinder og mænd med grå stænk i håret som mig.
Generelle kompetencer, specifikke profiler
Der er masser af eksempler på, at humanister finder job alle mulige steder og får flotte karrierer. Adskillige af dem er repræsenteret i dag. Også blandt de ledige deltagere. Humanister ansættes ofte på deres generelle akademiske kompetencer, fx evnen til at skaffe sig overblik, tilegne sig viden, reflektere og formidle, fortæller de første oplægsholdere, Lene Borregaard og Joan Thaysen Rex fra Region Syddanmark.
Men det er dit specifikke bidrag til den aktuelle stilling, der er afgørende for, om du får jobbet eller ej. Det gode er, at det specifikke kan komme alle steder fra, så ligegyldigt om du er ledig eller i job, skal du holde dig i gang.
Dagens trækplaster er Ane Cortzen. Hun indtager scenen med humor og uhøjtidelig ligefremhed. Hun deler gavmildt ud af sin egen historie med levende anekdoter fra en karriere brolagt med bump og tilfældigheder. Hun joker med sin trang til at være på, og det er hun god til! Helt centralt er modet til aldrig at lade sig nøje. Aldrig at blive i et job, der ikke føles godt.
Smid frygten på porten
Undervejs har der været kriser, usikkerhed og tvivl, men modet til at lade sig presse ud i at skulle handle har været hendes styrke. Senere på dagen er der table talks, hvor fire humanistprofiler besvarer spørgsmål i mindre grupper. Flere af dem henviser til Ane Cortzens budskab om ikke at lade sig styre af frygt.
En rød tråd gennem meget af det, der bliver sagt handler om at stå ved sig selv. Som det gælder i mange af livets sammenhænge. Når du søger et job, betyder det, at du skal skrive fra hjertet og turde være dig selv. Nej, det vil ikke være alle steder, din ansøgning falder i smag, men som Steffen Toft, CSR-ansvarlig hos OK, formulerer det: Hellere ramme ved siden af end slet ikke forsøge at ramme.
Lær at elske buzz words
Et andet interessant råd kommer fra Birgitte Hjelm Paulsen, strategisk chefkonsulent i Odense Kommune: Lær at bruge de rigtige ord på de rigtige tidspunkter. Man skal ikke være for fin til at bruge buzz words. Vil man have indflydelse, må man bruge de strategisk rigtige ord – også selvom man synes, det er noget pop. Hun er også kontant i forhold til at formulere arbejdsgiverens krav til ansøgere: De skal brænde for jobbet. Drivet hos medarbejderne er det vigtigste for arbejdsgiveren.
Dokumentationen af kompetencer bliver der kredset om mange gange i løbet af dagen. Ane Cortzens budskab er, at det vigtigste er, at man kan forklare, hvordan man har tænkt sig at løse en opgave. Vibeke Skøtt, chefkonsulent i Det tværkommunale samarbejde, Trekantsområdet, siger i en table talk, at der ikke stilles spørgsmålstegn ved humanisters faglighed, men derimod: ”Kan de løse opgaven?”. Det centrale er, at du kan dokumentére det, du skriver. Show, don’t tell!
Mette Høxbroe, bibliotekschef i Vejle Kommune, siger ved sin table talk, at man godt kan søge på et opslag, selvom man ikke lever op til de formelle krav; bare man kan argumentere for det. Som én der er vant til at få hundredvis af ansøgninger til et opslag, giver hun et konkret tip til ansøgninger: ”Drop den finurlige indledning og kom til sagen!”
Brug praktikophold klogt
Der kredses også om, at man skal bruge alle muligheder for at få foden ind på en arbejdsplads og vise sit værd. Praktikophold kan være en oplagt mulighed for at prøve et jobområde af. Både som ung og uerfaren OG som moden medarbejder, der gerne vil skifte spor. Men naturligvis skal det bruges målrettet og med et tydeligt mål for, hvad du vil med praktikken.
Selvfølgelig kommer vi heller ikke udenom NETVÆRKET. Brug dit netværk eller skab det, lyder det samstemmende. (Det har jeg skrevet om tidligere her.)
Ved afslutningen af dagen skilles jeg med dem, jeg har delt dagen med. Opløftede ønsker vi hinanden held og lykke. Det har været en tankevækkende dag med refleksioner, som er relevante for mange andre end humanister.
Jeg håber, at det i fremtiden bliver helt unødvendigt at gøre en speciel indsats for at få humanister ind på arbejdsmarkedet. I praksis viser humanister sig at udfylde mange forskellige funktioner på et omskifteligt arbejdsmarked med behov for omstillingsparate medarbejdere.
Tidligere delt på LinkedIn den 24. november 2017.