Er du en af dem, der endnu ikke har udforsket den store verden af podcasts? Tillad en podcast-elsker at fortælle om nogle af de lyksaligheder, du kan lytte dig til. Og hvis du allerede er fanget, så kan du jo lade dig inspirere.
Der er nok ikke det nørdede emne, der ikke har sin egen lidenskabelige podcast. Der er garanteret også nogle præcis for dig.
Hjemme hos os lytter min mand til basketballpodcasts; jeg har mine forfatterpodcasts (bl.a.), og familien samles om podcasts med storytelling af sublim kvalitet. Sidst vi var på langfart, hørte vi en lang medrivende fortælling om Watergateskandalen. Tidligere har vi sammen lyttet til serierne fra Third Ear, som trods den engelske titel er dansk og en af de første, der kom herhjemme.
Download en app og kom igang med podcasts
For mig kom det med podcasts i system, da jeg downloadede den gratis podcast app Player FM fra Google Play store. Der findes mange andre, men den fungerer fint for mig, så jeg holder mig til den. Jeg finder podcasts, jeg ønsker at følge og klikker ’Subscribe’. Herefter får jeg altid nyeste afsnit på min telefon.
Efterhånden er det næsten som at få sms fra en kær ven, når jeg ser, at der er et nyt afsnit fra en af mine yndlingspodcasts. Nogle podcasts hører jeg kun enkelte gange, mens andre bliver favoritter. Nogle stopper igen, fordi de ildsjæle, der laver dem, ikke længere har overskuddet til det. Det skete fx med Godt Ord om sproget. Heldigvis kan man glæde sig over det arkiv, der ligger til fri download.
Her får du mit bud på podcasts, der gør dig klogere og/eller godt underholdt.
Podcasts om kommunikation og markedsføring
BRO fm – Podcast fra BRO Kommunikation. I hvert afsnit inviteres en person, der arbejder professionelt med kommunikation, branding og lignende. På det seneste har der været en del ananas i egen juice (oplæsning af blogindlæg fra den aldeles glimrende BRO Blog), men i arkivet ligger der mange spændende interviews. Blandt dem vil jeg anbefale fx journalist Rune Skyum-Nielsen og fotograf Søren Solkær.
Pottercut – Om online markedsføring på nettet med værten Ib Potter. Hans interviews med kompetente profiler handler fx om PR, Adwords, e-mail-marketing, affiliate markedsføring og meget andet. Der er masser af konkrete, brugbare tips, og episoderne har en god længde på omkring en halv time.
Help Marketing – Også en dansk podcast om alt indenfor online marketing. Værten er Eric Ziengs med virksomheden Nochmal. Han interviewer eksperter indenfor primært marketing, men også kommunikation, netværk og salg. Podcasten udkommer fast en gang om ugen og har et omfattende arkiv, der nærmer sig 200 episoder. Det er bare at gå i krig og finde de cases, du har brug for.
Podcasts om viden, erhverv og karriere
TED Radio Hour – Amerikansk podcast, der hver uge laver en journalistisk bearbejdet udgave af TED-talks med forskellige vinkler på ét emne. De bindes elegant sammen af værten Guy Raz og blandes med korte interviews med foredragsholderne. Emnerne spænder vidt. Blandt de nylige har været ‘at opnå visdom’, nudging, stigmatisering og rumfart. Jeg får altid lyst til at høre flere TEDtalks, når jeg har hørt min ugentlige ’Radio Hour’.
Hjørnekontoret – En dansk podcastserie fra Berlingske Business med ti episoder, hvor Ane Cortzen interviewer topchefer som Merete Eldrup, Christian Stadil og Morten Albæk. Cheferne fortæller om deres karrierevej og konkrete udfordringer. Berlingske Business udgiver også Talentjagten med portrætter af talenter fra deres Talent 100-liste. Samme koncept med Ane Cortzen som vært.
Slow Burn – Historien om Watergate-skandalen er langt mere kompleks, end de fleste af os er klar over. I otte episode rulles historien ud kronologisk. Journalisten trækker interessante paralleller til nutidens politiske situation i USA. I starten skal man holde tungen lige i munden for at følge med, men det er indsatsen værd.
Podcasts om storytelling – de gode historier
The Moth – Live optagelser af virkelige historier fortalt af dem, der har oplevet dem, på en ‘The Moth‘-scene et sted i verden – dog oftest i USA. Hjertevarme, sjove, finurlige, sørgelige – ja, alle følelser er repræsenteret. Det ypperste i storytelling fra unge og gamle, mænd og kvinder med vidt forskellige baggrunde. Min yndlingspodcast!
This American Life – Et amerikansk radioprogram, der hver uge tager et emne op og belyser det med tre-fire forskellige historier. Høj kvalitet og godt fortalte virkelige historier, der vækker til eftertanke.
Storycorps – Oftest korte, intense episoder på et kvarters tid med samtaler mellem to nærtstående personer, fx far og søn om faderens fravær. Hjertevarme historier om forhold mellem mennesker. Den er amerikansk.
Criminal – True crime-historier til det stille gys. Ikke kun om forbrydelser, men som de skriver ‘people who’ve done wrong, been wronged, and/or caught in the middle’ – ja, den er også amerikansk.
Strangers – En amerikansk podcast af danske Lea Thau som markant og indlevende vært, der fortæller ualmindelige historier fra hverdagen i USA. Hun har holdt en længere pause, men der er mange gode historier i arkivet.
Podcasts om litteratur, sprog og forfattere
Plotcast – Samtaler med forfattere, forlagsfolk og andet skrivende godtfolk. Om at skrive bøger og få dem udgivet. Der er gode indsigter at hente bagom ’forfatteriets natur’.
Frøkjær og forfatterne – Podcast fra JyllandsPosten, hvor journalist Cecilie Frøkjær hver uge interviewer to forfattere med en aktuel bog – hver for sig i en halv times episoder. Der er tid til at komme i dybden, og Cecilie Frøkjær er en blændende interviewer.
Godt ord – Som tidligere nævnt er denne podcast om sprog og sprogglæde ikke længere aktiv, men der ligger et arkiv af spændende episoder om det danske sprog i alle dets finurlige kroge. Værterne Néné La Beet og Kirsten Marie Øveraas interviewer sprogbrugere om forskellige emner, fx oversættelse, bandeord og dialekter.
Gyldendal Podcast – Podcast med forfatterinterviews og litterære anbefalinger. Seneste episode er med den litterære direktør Johannes Riis, der giver gode råd om, hvad en redaktør ser på, når han vurderer om et manuskript kan udgives hos Gyldendal.
Forfatterhjørnet – Podcasten her er til forfattere og forfatterspirer om det at skrive. Erfarne forfattere giver gode råd om det at være forfatter med alle de udfordringer, der er. Værten er forfatter Charlotte Heje Haase, der også holder skrivekurser og er skrivementor.
Her hører jeg en del podcasts. I skoven med travesko på. Men på farten i bilen, i køkkenet mens jeg laver mad eller på højtaleren i sommerhuset hører jeg dem også.
Har du nogen bud på podcasts, som jeg eller andre skal prøvelytte? Smid en kommentar herunder og del dine erfaringer.
Tusind tak for din anbefaling af Forfatterhjørnet. Og tak for at tage mig med i ørerne – i skoven på dine ture 🙂
Det er mig, der takker 🙂 Jeg har netop videredelt linket til nyeste interview med Dorte Lytje i min anmeldelse af bogen 🙂
God intro Birgit. Jeg tror jeg er den sidste i DK der først lige er startet på podcasts.
Der er overvældende meget derude.
Startede med at høre Bag om København. God sommer.
Tak, Rasmus 🙂 Jeg er glad for, at du kunne bruge den. Ja, der er meget – og noget af det, er jo faktisk ‘bare’ radioprogrammer, som man nu kan høre, når man selv vil 😉 Men hvis du er det mindste filminteresseret, vil jeg anbefale ‘Med dansk tale’. Den er interessant og virkelig velproduceret.