Kan man tage på ferie med hele sin familie? Altså ikke bare kernen, men også bedsteforældre, fætre og kusiner? Journalist Birgit Juel Martinsen gjorde forsøget, og her fortæller hun om tiden, maden, oplevelserne og de glade børn. For det var et kæmpe hit – når bare man tager sine forholdsregler.

Solen sender sine varme stråler ned over os, og vi har Tenerifes bløde, sorte strandsand mellem tæerne. Vi er stadig et stykke fra vandkanten, men Emma og August hopper i klapvognene af forventning efter de spændende bølger. De to store drenge har allerede kastet sig ud i vandet. Det er fristende blåt, så nu kan det kun gå for langsomt! Emmas far (min lillebror) og jeg skynder os at trække tøjet af hver vores lille unge. Vi har slet ikke vænnet os til, at de ikke behøver andet end en body her i november. Emma skal have far i hænderne, før hun stavrer ud mod vandet, mens August styrter af sted og næsten bliver væltet omkuld af en bølge. Jeg er klar til at trøste, men han vender sig bare med et stort smil og griner: Se hvor spændende, mor!

Æren for at vi rejste af sted i samlet flok skal tilskrives familiens kvindelige overhoved. Vores mor/svigermor/bedstemor rundede de 60 og for at fejre det, tog hun os alle med på slæb til sol og sommer på Tenerife.

En mørk efterårsmorgen kl. halv fem stod vi derfor alle 15 med blege kroppe og tasker fulde af solcreme og badetøj i Billund lufthavn med kurs sydpå. Børnene, der normalt på dette tidspunkt ville sove sødt i deres senge, drønede rundt i afgangshallen og legede i spændt forventning om flyveturen og den lækre pool fra billederne.

All Inclusive og grimme armbånd

Alle der har prøvet at have børn med på restaurant ved, hvor mange krumspring man må igennem fra det tidspunkt, man træder ind, til maden endelig bliver serveret. Forestil dig så, hvis der er 15 sultne maver, der skal vente på, at 15 menukort bliver delt ud, 15 bestillinger bliver afgivet og køkkenet får fremtryllet 15 anretninger – og at dette gentager sig mindst to gange om dagen?

Nej, vel…? Derfor havde vi valgt den lidt kedeligere, men meget mere praktiske rejseudgave, hvor al mad og drikke er inkluderet i prisen. Alle blev derfor ved indtjekningen på hotellet udstyret med et grimt festivalagtigt armbånd, som resten af ferien gav adgang til endeløse mængder af god mad, spændende drikke – og is ad libitum (heldigvis dog kun nogen timer om dagen!).

Det fungerede rigtig godt, men vi måtte ret hurtigt glemme illusionen om hyggelige familiemåltider i den store, halvdunkle sal fuld af mennesker. Det gjaldt først og fremmest om at få stillet sulten hos de små skræppende fugleunger. Når vi forsøgte at forlænge måltidet lidt med et glas vin og lidt voksensnak, legede August som regel udbryderkonge, fordi der var et par drillesyge katte uden for restauranten, han ville lege med.

Grisefest og ørneshow

Hotellet var stort og havde bl.a. legeplads, spillehal og swimmingpools i flere størrelser, så der var rigeligt at fordrive tiden med. For de mindste var tiden omkring børnepoolen nok det allerbedste. Vi samledes til hyggelige formiddage ved den lille, lidt afsidesliggende pool og sidst på eftermiddagen til is og kolde drikke på bedstemors og bedstefars terrasse.

To råd vil vi gerne give videre mht. hotel, når man rejser mange sammen. Forsøg for det første hjemmefra at bestille lejligheder tæt på hinanden. For det andet: tjek lydniveauet – så godt som det nu lader sig gøre. Vi var uforberedte på, at der på vores hotel gik grisefest i den omkring kl. 20 om aftenen. Det vil sige den moderne version med børneshow mellem kl. 20.30 og 21.30! Ingen tvivl om, at Thor og Clara på 3 og 5 ville have elsket det, hvis de ikke for længst havde ligget i deres senge.

De efterfølgende timers underholdning for de voksne bød på alt fra Queen Revival over trylleshow til vilde ørne! Det var ikke lige det, vi sukkede efter med sovende småbørn liggende få meter væk….

At rejse i fællesskab

  • Det vigtigste for en vellykket fælles ferie er, at alle på forhånd er enige om præmisserne for rejsen sammen, så man ikke forventer, at de andre skal holde ferie, sådan som man selv ønsker det – hele tiden i hvert fald.
  • ”All Inclusive” (al forplejning inkluderet) er en god måde at håndtere måltiderne på, når mange skal spise sammen. Med små børn er det praktisk, at man ikke skal vente på maden, men kan gå direkte til buffeten og vælge lige det, de godt kan lide.
  • Sørg for, at værelserne/lejlighederne ligger tæt på hinanden, så I kan være sammen om aftenen efter, at de mindste er blevet puttet.
  • Planlæg hjemmefra! Tiden på ferie skal bruges på at se de ting, man har udset sig hjemmefra og nyde det – ikke på at læse guidebøger. Man kan spare sig selv for meget ved på forhånd at have læst om attraktionerne og vurderet, om det er noget man vil bruge tid på.

Lav regler hjemmefra!

Der er mange hensyn at tage, når så mange skal af sted sammen. Hver familie har sin måde at holde ferie på. Nogen vil gerne koble helt fra, slappe af og ikke bekymre sig om andet. Andre familier vil ud og opleve noget på det sted, de er og bliver rastløse af at sidde for længe ved poolen.

I vores familie findes begge typer, og vi sad derfor ikke på skødet af hinanden hele tiden. I større og mindre grupper blev det til slentreture på strandpromenaden, ture til stranden eller i indkøbscentret. Thor, Clara og Iben på 5, 3 og 1 holdt deres forældre travlt beskæftigede hjemme ved poolen, mens vi andre lejede to biler til deling nogle dage.

Midt på ugen tog vi en fælles tur til vulkanen Teide midt på Tenerife, og vi havde hver én dag med dagsudflugt på egen hånd. Alle fik deres ønsker opfyldt, fordi vi hjemmefra havde aftalt nogle enkle ”samværsregler”. Kort sagt gik de ud på, at vi spiste sammen morgen og aften – og så var det altid tilladt at hægte sig på, hvis nogen af de andre havde sjove ideer.

Den bedste ferie nogensinde

Vi er langt fra de første, der har været på samlet familietur – vi mødte selv fire-fem grupper – og der er god grund til, at det er blevet et udbredt fænomen. Børnene ELSKER at have alle dem, der betyder mest for dem samlet og koncentreret omkring sig en hel uge. Der behøver ikke ske alverden. At hænge på ryggen af en stor fætter eller se bedsteforældre, moster, onkel, store fætre, mor og far kaste sig storgrinende efter en strandvolleyball rundt om poolen er et kæmpehit for en tre-årig.

August og Emma er blevet drivvåde, og vi har tørret dem flere gange, men nu vil vi videre op på strandpromenaden, hvor Thor(5) og Clara (3) skal prøve en hoppeborg. Vi slentrer af sted, mens børnene løber i forvejen. Himlen har den flotteste blå farve, og dagen er lang endnu. Jeg er slet ikke i tvivl: For børnene er det her den bedste ferie, de har været på.

At rejse med børn

  • Det er vigtigt, at man holder den ferie, man har lyst til og tager børnene med fra starten. Elsker mor og far trekking i Thailand eller er det snarere lange dasedage på stranden, der trækker? Ungerne kommer til at elsker den ferie, I tager dem med på.
  • Vent ikke med at tage dem med på udfordrende ture til, I tror, de er gamle nok. Vores erfaring er, at man kan næsten alt med selv helt små børn. Har I en bærerygsæk, kan den lille komme med ad de smalleste stier. Og med en god klapvogn kan den lille også sove de fleste steder.
  • Læs børnenes signaler og hold masser af pauser. Det vigtigste for børnene er, at de voksne er til rådighed.
  • Lonely Planet har udgivet bogen ”Travel with children” af Cathy Lanigan med masser af råd til alle slags rejser med børn i alle aldre.

Bragt i magasinet ‘Vores Børn’, marts 2008