Hjarnø er et oplagt udflugtsmål for hele familien – med eller uden cykler.

Rejsen behøver ikke være lang for at finde masser af gode oplevelser for hele familien. Lige uden for døren ligger skønne steder, der venter på at blive opdaget eller genopdaget. Det er bare med at være åben for de små glæder. Hvis man ellers definerer glæden ved frisk luft i lungerne og vidunderlig udsigt over havet som ”små” glæder. Horsens og omegn vrimler med steder, der er oplagte til hyggelige dagsture eller bare et par timers udflugt.

En solbeskinnet søndag midt i april tog vi cyklerne til Hjarnø og nød naturen, god motion og hinandens selskab. Med madpakker, øl og sodavand i cykeltaskerne trampede vi de 12 km til Snaptun og tog færgen over til miniput-øen i Horsens Fjord.

Der er cykelsti (eller rettere -spor) stort set hele vejen fra Horsens. Cykler man to og to kan hele familien kan være med uden at frygte for biler, der kommer for tæt på. Kun omkring Glud er det en god ide at have fat i kraven på de mindste.

Fem minutters færgetur til Hjarnø

Færgen over til Hjarnø går ca. en gang i timen og tager godt fem minutter. Lidt over kl. 12 var vi de eneste fire med færgen ud over den flinke færgemand, der også udleverede turistbrochure for øen. Vi nåede næsten at orientere os om alt på øen, før vi nåede derover!

Efter cykelturen i modvind var det første, vi havde brug for et sted, hvor vi kunne spise vores mad. Overfor den gamle skole i ”Skolehaven” står borde og bænke under gamle æbletræer, som i april giver lidt læ og hyggelig stemning til en frokost i det fri. Makrel i tomat og kolde fiskefrikadeller smager helt vidunderligt under sådanne forhold! Er man kommet af sted uden madpakke, kan man i sommerhalvåret få sulten stillet på den hyggelige cafe Den Gl. Smedie.

En lille ø til en konge

Der er to bud på, hvordan Hjarnø fik sit navn. Det mest spændende er, at øen er opkaldt efter Kong Hjarne, der blev hædret med kongenavn for at have skrevet et heltekvad til en længst glemt konge. Mere sandsynligt er dog, at navnet stammer fra det olddanske ord for terrænforhøjning: ”hiarni”. Øens højeste punkt er 7 meter over havoverfladen, så det ér en flad ø. Det mærkes, når blæsten suser over øen, og der er langt mellem læsteder.

Sagnkongen Hjarne har også tilknytning til den beskedne turistattraktion, som findes på øens sydøstlige del. Ti skibssætninger er ifølge overleveringerne gravmonumenter for Kong Hjarne og hans mænd. Det er ret beset et grønt område med nogle store sten gravet halvt ned i jorden, så de danner nogle aflange cirkler. Men lytter man godt efter, kan man høre historiens vingesus og fornemme, hvordan nogen engang har hædret deres døde med nogle meget fornemme grave.

Vi cyklede ad øens eneste vej ud til stranden ved øens østligste punkt og gjorde holdt. Det er et herligt tidsfordriv for børn og voksne at lede efter gode flade smutsten, smukke sten i alle farver og sten med huller (køer). Og ind i mellem bare sidde og skue ud over det blå hav med Endelave i horisonten, mens tankerne flyver.

Senere fortsatte vi syd om øen. Der er markvej det første stykke, men den bliver mere og mere ujævn for til sidst at ende i en smal græsbegroet sti, hvor man må af og trække cyklen. Så kom vi forbi skibssætningerne og videre ud på den sydlige strand. Også her måtte vi trække ad den smalle strandtange mellem havet og lagunen med dens store mågekoloni. Efter at have passeret en lille bro kom vi tilbage til vejen og kørte forbi øens lille kirke og ud på molen for at fiske.

Krabbefiskeri

Drengene havde pakket deres tasker med udstyr til krabbefiskeri. Det fylder ikke meget: et par klemmer og noget snørre. Maddingen finder de i muslingekolonierne på store sten tæt ved kysten. Krabbefiskeri er en fantastisk børneaktivitet. Novicer ud i det ædle tidsfordriv kan hurtigt komme i gang: Først bindes et stykke snørre fast i en klemme, så ”fiskelinen” er lang nok til at nå ned på havbunden. En musling knuses med en sten og sættes fast på klemmen. Det er en lækkerbisken de fleste krabber bider på. Så er det bare med at hive dem forsigtigt op af vandet og samle krabberne i en spand. Børn bliver aldrig trætte af at se på dyrene og vurdere størrelser og farver. De voksne sørger selvfølgelig for, at det ikke bliver dyrplageri, og at krabberne sættes tilbage i vandet efter besøget i spanden.

Dagens krabbefiskeri var for vores vedkommende uden gevinst. Vandet er stadig for koldt til, at krabberne rigtig er aktive, men det varer ikke længe, før man kan hive dem op i store antal.

Billig fornøjelse

En søndagstur til Hjarnø er en af de billige fornøjelser, man kan nyde som familie. For omkring 100,- kroner kom vi frem og tilbage med vores cykler. På campingpladsen kan der købes is og slik, hvis trangen skulle melde sig, men ellers er der ikke de store muligheder for at spendere penge. Hjarnø er et herligt udflugtsmål, så find bare cyklerne frem fra deres vinterhi!

Fakta

Læs mere om Hjarnø på hjemmesiden www.hjarnoe.dk

Hedensted kommune har udgivet en informationsfolder om Hjarnø. Den fås på færgen eller ses her.

Cafe Den Gl. Smedie er åben i sommerhalvåret tlf. 75 68 42 00

Hjarnø Camping er åben fra påske til medio september tlf. 75 68 36 86

Bragt i Horsens Folkeblad maj 2005