Det er tirsdag eftermiddag på Jobcenteret i Horsens. Vi er en lille gruppe jobsøgende, som har meldt os til et temamøde om netværksdannelse. Vi kunne lige så godt være iværksættere eller forretningsfolk. Netværk er vigtigt for alle.
Det er på en gang en selvfølgelighed, at man kan netværke, og samtidig noget man hele tiden kan udvikle. Derfor har jeg lavet denne opsamling. Måske kan DU også bruge et tip eller to?
Vores underviser, Lone Johansson, kommer smilende ind ad døren og bryder hurtigt isen ved at spørge os, om vi er bange for andre mennesker. Det er de færreste, men mange har alligevel en frygt for, hvad ’de andre’ tænker. Uden at tænke på at vi jo selv er ’de andre’ for ’de andre’.
At spørge er at anerkende
Netværk er i bund og grund et menneskeligt grundvilkår. Mennesker lever i netværk med familie, venner, naboer, kolleger m.v. og vil som udgangspunkt gerne hjælpe hinanden. Når du beder en anden person om hjælp, anerkender du deres viden og erfaringer, og det er de færreste, der ikke sætter pris på anerkendelse. Derfor er et af de vigtigste budskaber på dagens møde også at få ind under huden, at DU skal tage kontakten – og det er ikke farligt.
Men hvordan udvider vi vores netværk og aktiverer det til at hjælpe os med at finde et job (eller opnå noget andet)?
Fysiske møder – fx ved messer, møder, konferencer eller andet
Først og fremmest må du ud over din egen komfortzone og lære at kontakte andre. Øv dig i smalltalk. Komplimentér fx personen for noget (’Sikke et pænt tørklæde du har på’), spørg ind til noget (’Hvor har du fundet det ur?’) eller kommentér noget I er fælles om, fx buffeten (‘Sikke nogen lækre rejer, har du smagt dem?’).
Der er ikke nogen netværk, der er bedre end andre, for muligheder kan opstå alle steder. Det kan være til forældremødet, hos frisøren, i træningscenteret eller til familiefesten. Du ved aldrig, hvor den viden, der kan føre til et job, kommer fra. Du kan sagtens få værdifuld viden fra folk, der beskæftiger sig med noget helt andet end dig. Væn dig til at være åben for ny information og stil spørgsmål.
Kast dig ud i alt muligt. Der kommer altid noget ud af det. Alle kan netværke, men gør det på din egen måde. Find din personlige stil og tro ikke, at du skal være ligesom din udadvendte kusine, som vader ind i alle med træsko på, men lad dig gerne inspirere af andres måder at komme i kontakt på.
Når du så har fået kontakt, så er det vigtige spørgsmål: ’Hvem skal jeg tale med?’
Netværk på sociale medier
Netværk på sociale medier er et emne for sig selv. Kanaler som Facebook og LinkedIn giver synlighed og kan give adgang til et fysisk møde. De kan også give viden om jobåbninger osv.
Mit eget bidrag til LinkedIn-netværket er, at jeg skriver artikler om emner, der interesserer mig, og arrangementer jeg har deltaget i. Det giver mig gevinster på flere fronter. Dels er jeg ude og møde nye kontakter og får udvidet mit netværk. Dels holder jeg min kommunikationsmæssige faglighed ved lige.
Endelig får jeg udvidet mit virtuelle netværk, når artiklerne bagefter får deres eget liv, og personer, jeg ikke mødte på dagen, bliver opmærksomme på mit arbejde. Ved at give arrangørerne den gave at skrive engageret og professionelt om deres arrangement får jeg desuden ambassadører for min artikel.
Bølger
Jeg har selv udvidet mit LinkedIn-netværk en del på det seneste. Mange af mine nye kontakter har jeg fået via ’Bølger’, hvor man åbner for at connecte med folk, man ikke kender andre steder fra. Jeg vil gerne sige tak til alle de nye kontakter, for at vi netværker. Det er ikke alle jeg har haft personlig kontakt med, men jeg synes, det er spændende med alle de nye opdateringer, jeg får.
Det var mit bud på netværkets ABC inspireret af et netværksmøde på Jobcenter Horsens. Hvis du har nogen guldkorn at dele om netværk, så skriv dem endelig herunder – tak!
Tidligere delt på LinkedIn den 27. oktober 2017.