BOGANMELDELSE: Forfatter Mette Herlev og fotograf Birthe Vembye har lavet en smuk bog om kvinder og overgangsalder. 38 kvinder fortæller åbent, hvordan det er at være omkring 50 og viser, hvordan kroppen ser ud.

”Kvindeligheder – 50 år og hva’ så …” er en portrætbog om kvinder. Vi skal forestille os, at vi er i en sauna fuld af kvinder i alderen omkring 50 år (+/- 5). Kvinderne er kun iklædt et håndklæde, og så går snakken ellers om det at være kvinde. Vi er med på en lytter. Forfatter Mette Herlev interviewer og fotograf Birthe Vembye tager dristige – og dog dydige – billeder af de bare damer.

Det er en anderledes slags portrætter, bogen viser. Hver kvinde præsenteres med et æstetisk foto i sort/hvid, deres fornavn og alder. Vi får ikke at vide, hvad kvindernes profession er og kan heller ikke google dem for at læse mere om den enkelte bagefter. De er på den ene side anonymiserede og samtidig helt åbne og i bogstaveligste forstand klædt af.

På mange måder er vi, set i de store linjers perspektiv, ret ens. Vi er kvinder, de fleste af os er af natur omsorgsfulde, rummelige og favnende. Vi går igennem de samme stadier både i kroppen og i livet. Det er os, der føder børnene, opdrager dem, følger dem i opvæksten og vil det bedste, som mødre.

Rikke, 49 år

Kvindelighed og kvinde-ligheder

Titlen bærer i sig selv en dobbelthed. Bogen handler om kvindelighed – hvad vil det sige at være kvinde for den enkelte kvinde? Men samtidig kan man dele ordet op i ’kvinde’ og ’lighed’ – hvilke ligheder og forskelle er der mellem kvinder? Og hvilke ligheder er der i forhold til mænd?

Alle kvinderne forholder sig til at være omkring 50 år med alt, hvad det indebærer af overgangsalder og kroppens forfald. De fleste er enige om, at de holder mere af deres krop nu, end de nogensinde har gjort på trods af rynker, slappe bryster og svagere muskler.

Kvindelighed er noget med skønhed, styrke og sårbarhed og en form for kontrol og magt. For mig er vi det stærke køn, som stadig bliver set på som det svage køn i en mandsdomineret verden.

Vibeke, 49 år

Som læser i målgruppen er det spændende at læse om oplevelserne af overgangsalder. Nogle er stærkt påvirkede af den, mens andre ikke har mærket ret meget til overgangen. Nogle vågner badet i sved i årevis, mange er plaget af afbrudt søvn, enkelte er bare holdt op med at bløde og det var det.

Som supplement er der i bogen et afsnit om overgangsalderen og de forandringer, den kan bringe med sig. Afsnittet er skrevet af læge Lotte Hvas og fungerer godt i sammenhæng med resten af bogen. Det er kort, præcist og informativt.

En måde at være til på

Det er kvindernes refleksioner, der er bogens centrale emne, og det er forskelligt, hvor meget baggrundshistorie den enkelte fortæller. Intervieweren er ikke tydelig, men man mærker, at spørgsmålene handler om følelser frem for meritter. Hvordan er det at være på dette sted i livet? Nogle fortæller om livslange forhold, nogle om skilsmisser og nye forhold, andre om singleliv.

Vi taler så meget om, at kvinder skal løfte kvinder, men i praksis er vi alt for dårlige til det, synes jeg. Man får fornemmelsen af, at de kvindelige ledere, der kommer helt til tops, glemmer eller ikke magter at hjælpe andre kvinder med op. Det er mændene meget bedre til. Måske det også spiller ind i fordelingen af f.eks. bestyrelsesposter.

Inge, 49 år

En af overskrifterne er et citat fra et digt af Søren Ulrik Thomsen ”Find selv på en måde at være til på.” Det kunne beskrive alle kvinderne. De har fundet deres egne måder at være til på. Det professionelle fylder ikke meget i portrætterne, men ligger selvfølgelig underliggende.

En del er selvstændige (kan man se i listen bagest i bogen, der dog ikke kobler navne med stillingsbetegnelserne). Generelt er det ressourcestærke kvinder, der er portrætteret. Skulle bogen dække kvinder helt bredt, skulle der have været et par knap så ressourcestærke kvinder med blandt portrætterne. Jeg oplever det ikke som en mangel i bogen, kan bare konstatere, at det er sådan det er.

Moderskab og fødslers aftryk

At føde børn er et emne, de fleste fortæller om som betydningsfuldt på flere niveauer. Dels har det formet kroppen og sat tydelige spor. Dels har det formet, hvordan livet er blevet. Også for de få, der ikke har født. Flere fortæller om friheden, når børnene ikke længere bor hjemme.

Fotografierne viser kvindekroppe i mange forskellige positurer. Det er smukke billeder af modige kvinder, der viser sig frem i den udstrækning den enkeltes blufærdighed tillader det. Nogle viser ar og tatoveringer, nogle viser nærmest skulpturel hårpragt, et par stykker er i yogapositur; der er portrætter i fuld figur og der er nærportrætter.

Sanselige portrætter

Det er interessant at bladre i billederne og sammenligne de forskellige portrætter. Fotografen Birthe Vembye fanger en sårbarhed i hver kvinde, men på vidt forskellige måder. Hun får det smukke frem i alle kvinderne og skaber en flot æstetik i sine billeder. Kvindernes nøgenhed giver billederne en sanselighed, der forstærker teksterne.

Jeg har altid selv været meget erotisk og seksuelt udfordrende og havde forsvoret, at det nogensinde skulle ændre sig. Men faktum er, at lige nu fylder det bare ikke så meget. Sex med en hedetur udenpå og en Sahara ørken indeni er heller ikke ubetinget det bedste.

Lone, 55 år

Ud over de 38 kvindefortællinger er der opslag under titlen ”En mand har spurgt:” Her svarer kvinderne i Voxpop-stil på spørgsmål som fx ”Føler du begær og lyst på samme måde, som da du var yngre?” og ”Hvad er de vigtigste ting på din Bucket liste?” Anonymiteten giver rum for ærlige svar, som er sjove at læse i al deres forskellighed.

Almindelige kvinders ligheder

En del af kvinderne er inde på, at ’kvinde er kvinde værst’, og kvinder ikke altid er gode til at hjælpe hinanden. Det kunne være noget af det, læseren tager med sig fra bogen: At kvinder skal støtte hinanden.

Jeg synes, det er befriende, at vi kan få en bog om kvinder og overgangsalder, uden at det behøver være bundet op på 50-årige, der er kendte i medierne. Det er netop deres kvinde-lighed med andre kvinder, der gør dem interessante. Kvinderne har levet vidt forskellige liv, men det er deres overvejelser om livet her og nu, der fylder mest i bogen. Det er tankevækkende, at der umiddelbart er så mange sammenfald i deres tilfredshed med livet, selvom de er kommet dertil af så mange forskellige veje.

“Kvindeligheder” er en læseværdig bog, der også kan gøre kvindernes mænd en del klogere. De 38 kvinder bidrager til et samlet billede af moderne kvindelighed i al sin forskellighed og lighed.

Forfatter Mette Herlev og fotograf Birthe Vembye: ”Kvindeligheder – 50 år og hva’ så …”, Forfatterskabet.dk, 270 sider, 22. november 2019

Bogen er stillet til rådighed af forlaget.

P.S. En anden anbefalelsesværdig bog om at være kvinde i overgangsalderen er ”Glidende overgange” af Janne Tornvig Bak, som jeg har anmeldt tidligere. En personlig fortælling om at bevæge sig gennem livets faser.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kvindeligheder af Mette Herlev på Forlaget Forfatterskabet.dk - […] “… bidrager til et samlet billede af moderne kvindelighed i al sin forskellighed og lighed.” Birgit Juel Martinsen […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *