En længe planlagt familietur til Brigsted Strand for lærergruppen på Hattingskolen blev velsignet med årets første sommervejr.

Nogen gange er man heldig, at det gode vejr og en længe planlagt udflugt falder sammen. Sådan et held havde vi i weekenden, da Jacob sammen med et par kolleger stod for en fælles familiecykeltur langs kysten nord om Horsens Fjord.

Fem børn, 10 voksne og en hund mødtes ved parkeringspladsen ved Sundet og satte af sted ad cykelstien, der begynder så idyllisk med en smal bro over vandet. Cykelstien ligger tæt ved vandet på næsten hele turen, og nu hvor alt står lysegrønt og nyudsprunget er det en fantastisk smuk tur langt væk fra forstyrrende biler.

Vi var ikke de eneste, der udnyttede det gode vejr til en tur ud i det blå. Solen har det med at bringe smilet frem hos folk, og undervejs mødte vi mange glade børn, unge og ældre, der ligesom os var taget ud for at nyde en af de første sommerdage. Sådan en dag findes der ikke noget bedre sted i verden end Horsens!

Klatretræer og gyngereb

Første stop på turen var et rigtigt børnested lige udenfor Stensballe – efter de små, hyggelige strandhuse – hvor skoven begynder. Nogen har været så betænksomme at hænge et gyngereb op i et stort træ på et sted, hvor et gammelt træ er væltet ud i vandet og rager så meget op, at det fungerer som klatrestativ. Som forældre lukker man øjnene og tænker, at ”de skal jo lære det”. Som barn er det en skøn naturlig legeplads.

Langs cykelstien er der flere steder, hvor man kan gøre holdt og tage en afstikker ud til vandkanten for at dyppe tæerne eller se på udsigten over Horsens Fjord. Et af stederne er yderst på pynten ved Brakør, hvor stien svinger mod nord. Her er en fantastisk udsigt over sydsiden af fjorden fra Horsens til Borreodde samt Vorsø, Alrø og yderst Hjarnø.

Et andet ligger syd for Haldrup (vi havde lagt drikkevaredepot ud ved at følge Haldrup Skovvej helt ned til vejens ende), hvor vi indtog de medbragte madpakker. Stedet er også udsigtspunkt over Vorsø Naturreservat. Fugleinteresserede skulle kunne se ryler, snepper og spover, hvis de sætter sig på bænken, der står der til formålet. Vi så mest på muddersoppende børn, der fandt krabber og sandorm i det meget lavvandede strandområde.

Cykelholdet CFCW

Videre gik cykelturen mod Haldrup ad en meget idyllisk sti med blomstrende grøftekanter og endnu en smal bro over et vandløb. Siden kom vi til de bakkede grusveje, der førte os fra Haldrup gennem Havmarken til Søvind. De fire drenge mellem 7 og10 år dannede cykelholdet CFCW (Christoffer, Frederik, Christian, William), og de gjorde alt for at holde sig i front, men bakkerne ved Søvind var en sej omgang og de måtte af og trække. Det sidste stykke ud til Brigsted Strand fik de fart i cyklerne igen og kunne suse af sted foran de voksne.

Ved Brigsted Strand ligger en naturteltplads til fri afbenyttelse for grupper under 20 personer. Den ligger lige ned til vandet med den fineste udsigt over til Vorsø. Pladsen har alt, hvad man har brug for til et ”længere” ophold. Her er borde og bænke, bålplads og træ til fri afbenyttelse (husk selv en økse til at hugge det i mindre stykker), en vandhane og et toilet. Man kan oven i købet overnatte i et shelter, hvis man har lyst til at forlænge turen – og som navnet siger, er der selvfølgelig plads til at slå telt op.

Vi nåede frem til pladsen midt på eftermiddagen, og børnene kastede sig straks ud i vandet. De fortsatte længere og længere ud i håb om, at vandet skulle blive dybere, men det var lavvandet og de måtte vente til højvandet kom, før vandet blev dybt nok til at svømme i. Man kan sagtens gå over til Vorsø, og øens beboer kommer også til og fra øen i traktor. Men øen er et fredet fuglereservat og lukket for offentligheden, dog kan interesserede søge om at besøge øen i perioden 1. juni-31. august. Vi holdt os til Brigsted Strand og nøjedes med at høre dyrelivet ovre på Vorsø. Det høres tydeligt, at skarverne holder til på Vorsøs modsatte side, men ellers er der en salig fred, for nærmeste befærdede vej er langt væk.

Vi havde taget ”Vikingespil” og andet tidsfordriv med, men det utroligt gode vejr gjorde spillene overflødige. Både voksne og børn var tiltrukket af vandet, og alle fik dyppet tæer. Børnene var i vandet flere timer, og de voksne nød bare vejret og slappede af.

Stegte fisk og bananer

Vi havde hjemmefra uddelt opgaver, og alle havde medbragt noget til maden. Det var et festmåltid af bagte kartofler og friskhentede ørreder fra Klaksmølle Dambrug pakket ind i kraftigt sølvpapir og stegt i gløder på bålpladsen. Dertil kartoffelsalat, pastasalat, grøn salat, kryddersmør og friskbagt brød, uhmm…

Desserten skulle hver især selv lave over bålet: En banan skåret op på langs – den skal IKKE skrælles! – i revnen fyldes så meget mørk chokolade man kan få plads til eller kan lide. Bananen pakkes godt ind i sølvpapir og lægges ind i de varme gløder. Efter ca. ti minutter tages den ud (skrællen skal være sort, når man pakker den ud) og man spiser den varme chokoladebanan med ske, gerne med en klat flødeskum på toppen. Det er helt fint med flødeskum på dåse!

Efter alle disse gode oplevelser var det efterhånden blevet sent. En del af selskabet skulle cykle de 15 km tilbage igen, så det var tid til opbrud. Børnefamilierne fik logistikken med biler til at gå op, så børnene slap for cykelturen tilbage igen. Deres energi var efterhånden godt brugt i vand, klatretræer, gemmelege, lejrliv og cykeltur.

Efter en vellykket ”firmaudflugt” sagde vi tak for i dag og tog hver til sit med løfte til hinanden om, at det må gentages en anden gang. Vi kan bare håbe på, at solen vil tilsmile os lige så meget som den gjorde det denne lørdag i maj.

Fakta

Udsigtspunktet over Vorsø Naturreservat ligger for enden af Haldrup Skovvej. Hertil kan man køre i bil.

Naturteltpladsen ved Brigsted Strand stilles til rådighed og vedligeholdes af Gedved Kommune. Det er gratis og kræver ikke reservation.

Man søger om tilladelse til at besøge Vorsø hos Skov- og Naturstyrelsen, Silkeborg Statsskovdistrikt. Nærmere oplysninger på tlf. 86 82 08 44

Bragt i Horsens Folkeblad juni 2005