På vores tur rundt om jorden landede vi den 19. november i Sydney til et længe ventet gensyn med min søster, Mette.
Hun har boet i Australien de seneste 10 år sammen med sin australske mand. De har Sophia på 3½ og snart en ny lillesøster, som skulle se dagens lys lige efter nytår. Det var første gang vi så hendes nye hjemland, og vi havde glædet os meget.
Rejsen til Australien har derfor stået i familiens tegn. Vi har boet hos min søster og svoger – lidt tæt, men meget hyggeligt. Vi har taget ture ud derfra både alle syv og bare os fire. De har jo skullet passe deres arbejde ind imellem! Vi har været på campingtur til hovedstaden Canberra, hvor vi overværede parlamentet i funktion. På vinsmagningstur i Hunter Valley, hvorfra der importeres mange fine vine til Danmark (et lille staldtip: prøv en ”Brokenwood” på julebordet!).
Fire dage rundt i området vest for Sydney, der bl.a. rummer de smukke Blue Mountains. Og selvfølgelig på sightseeing i Sydney med sejltur, besøg i Operahuset og hvad der ellers hører til, når man besøger en af de smukkeste – og reneste – storbyer i verden.
Verdens største koralrev
Den sidste uge fløj vi nordpå til det tropiske Cairns og Queensland, hvor Great Barrier Reef følger kystlinien et godt stykke fra land i en imponerende perlerække af koralrev på i alt 2500 km. Cairns er en magnet for turister og på mange måder klarer byen presset fint. Der er en flot esplanade langs vandet i byens kerne med en kæmpemæssig offentlig, gratis swimmingpool som centrum.
Det er noget af en jungle at finde rundt i de hundredvis af tilbud om at opleve regnskoven og revet. Vi fik ikke valgt helt rigtigt, men fik set stort set det, vi ville. På revet var Jacob og drengene så heldige at snorkle med en havskildpadde – det var stort. Vi mødte også Nemo, Dori og Gælle – så det var sådan set også småt!
Turistmål på en jordomrejse
Vi har set et par af de frygtede saltvandskrokodiller både in natura og på en rainforestation. Her hilste vi på Jack (The Ripper), et 5 meter langt 50-årigt pragteksemplar af en krokodille. Hvor han normalt kan gå 6 måneder uden føde, har han desværre en glubende appetit på artsfæller. Han har ædt samtlige de tolv hunner, som man har forsøgt at forsøde hans tilværelse med, deraf ”kæle”navnet!
Vi lejede en lille bil og kørte nordpå langs kysten til Port Douglas. Det er en af de flotteste strækninger, vi nogensinde har kørt. 60 kilometer ad snoede bjergveje jævnligt brudt af indbydende og smukke sandstrande. Termometeret viste 35 fugtige grader, så det fristede med en dukkert.
Desværre er strandene i Nordaustralien fra november til april hjemsøgt af de livsfarlige gopler Box Jellyfish, som hvert år har adskillige menneskeliv på samvittigheden. Godt nok er vi eventyrere, men dødsforagt lider vi ikke af. Så vi måtte vente til vi kom til et af de få 50*50m. indhegnede og nettede badeområder, før vi kunne køle os af.
Tidlig juleaften
Vi kunne ikke blive i Australien og holde jul sammen, så vi snød og holdt en rigtig dansk juleaften den 12. december. Min søster sætter en ære i at føre traditionen med juleaften videre (i Australien er det ellers den 25. man holder jul). I år passede det pga. den forestående fødsel og vores besøg fint at rykke juleaften frem.
Jul i Australien er en meget anderledes foreteelse, end den vi kender hjemmefra. Kun få butikker og indkøbscentre har pyntet op til jul (alle steder sælges der Danish Butter Cookies som en del af juleriet), men det springer ikke så åbenlyst i øjnene, at det er juletid, som det gør i Danmark.
Den væsentligste forklaring er selvfølgelig, at julen for os hænger sammen med den kolde og mørke tid, hvor vi har brug for at samles om lys, hygge og fest. Det er der ikke det store behov for midt om sommeren, når man alligevel er samlet om barbequegrillen. Så julen bliver en del af grillhyggen, og den trækkes ikke sådan i langdrag, som vi gør det hjemme. Flæskesteg, brunede kartofler og rødkål passer faktisk heller ikke så godt sammen med 30° sommervarme, når vi skal være helt ærlige!
Jorden rundt i 105 dage
I 2004 realiserede vi drømmen om at tage fire måneder ud af kalenderen for at rejse jorden rundt med vores børn. Vi rejste fra Horsens den 8. oktober 2004 og vendte hjem den 21. januar 2005.
Første mål var USA fra New York til Atlanta, New Orleans, Las Vegas og Los Angeles. Næste mål var Cookøerne
i Stillehavet. Efter 10 dage rejste vi videre til Australien. Det sidste større stop var Østen, bl.a. Laos og Vietnam.
Jordomrejsen blev finansieret som en kombination af låneomlægning, forældreorlov og ferie.
Familien bestod af fire: Birgit Juel Martinsen, 35 år og konsulent, Jacob Martinsen, 36 år og lærer, Christian Martinsen, 10 år og elev i 3. klasse, og Frederik Martinsen, otte år og elev i 2. klasse.
Bragt i Horsens Folkeblad december 2004
Dette er den fjerde artikel i min artikelserie om vores jordomrejse – næste artikel er her.